tisdag 28 februari 2012

Prinsessan Estelle och historiens vingslag

Estelle Manville, Folke Bernadottes hustru


Estelle är en fransk form av Stella som kommer från latin och betyder stjärna. 
Namnet Estelle valdes sannolikt med tanke på hustrun till kungens gudfar Folke Bernadotte och hans hustru Estelle Manville. 
Samtidigt förs tankarna till Frankrike och det faktum att svenska kungahuset har sitt ursprung där.

H.K.H. Prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary

Under andra världskriget ledde Folke Bernadotte flera räddningsaktioner för Röda Korset. Höstarna 1943 och 1944 organiserade han krigsfångeutbyte. Elva tusen krigsfångar fick så komma hem via Sverige. 
Våren 1945 var han i Tyskland och träffade då Heinrich Himmler, som blivit befälhavare för hela armén efter attentatet mot Hitler året innan. Folke Bernadotte hade ursprungligen i uppdrag av regeringen att sammanföra norska och danska politiska fångar i Tyskland. 
Han tog hjälp av 250 personer och 75 stycken vitmålade bussar, lastbilar och ambulanser för att transportera fångarna till ett läger där det svenska Röda Korset väntade och skulle vårda människorna. 
Lägret låg i Neuengamme utanför Hamburg. Ytterligare förhandlingar ledde till att Bernadotte fick transportera människorna till Sverige.
En av dom "vita bussarna"

I egenskap av Rödakorsman fick Folke Bernadotte uppdraget att medla i Palestina av FN:s generalförsamling 21 maj 1948. Efter ett första förslag, som handlade om en union, kom Bernadotte med ett förslag som istället handlade om två oberoende stater.
Folke Bernadotte mördades 17 september 1948 av den sionistiska organisationen Lehi, mera känd som Sternligan. Ligan ansåg att Bernadotte stod i vägen för ett omfångsrikt Israel eftersom han tänkte sig att det vid sidan om den judiska staten också skulle finnas en palestinsk stat, och att de palestinska flyktingarna skulle få återvända. 
Mordet planerades av Yehoshua Zetler, Sternligans operative chef i Jerusalem, och godkändes av en styrgrupp, bestående av den framtida israeliskepremiärministern Yitzhak Shamir, som under tiden för mordet var en av Sternligans högsta ledare, Nathan Yellin-Mor, Sternligans ledare i Jerusalem, och filosofen Yisrael Eldad.
Läs mera om Folke Bernadotte på wikipedia här.  


Genom att döpa prinsessan till Estelle visar Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel på hur viktiga de historiska banden är. I mina mörkaste stunder kan jag ibland tycka att svenskarna är ett folk som drabbats av historisk alzheimer. 
Inte bara Kungahuset, utan vi alla är en del av vår historia. Vi lever inte i ett vakuum, utan det är våra rötter och historien som präglar oss, på individnivå och samhället i stort.
Min förhoppning är, att man inte bara läser historia utan även drar lärdomar av den. Lyckas vi med det, kommer historieböckerna i framtiden att omskriva namngivningen av prinsessan Estelle som ett genidrag. 


Första promenaden i Hagaparken

Bilderna på Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel och Prinsessan Estelle 
är hämtade ur Kungahuset på Facebook. 


P.S. Klicka på bilderna om du vill se dom i större format D.S. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar