tisdag 21 februari 2012

Grekiska krisen - det är tyskarnas fel
Priset för medlemskapet i eurozonen har blivit högt för Grekland. Troligen har inget land i fredstid tvingats ge upp så mycket av sin nationella politiska suveränitet, skriver Sveriges Radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning
Istället för att se och åtgärda problemen som lett till den gigantiska upplåningen på 160 % av Greklands BNP, riktar man sig mot Tyskland och påstår att landet är skyldigt Grekland ett gigantiskt krigsskadestånd på 95 miljarder. Här i Sverige bidrar Alexandra Pascalidou med att sprida denna vandringssägen vidare.
Vid en konferens i Paris 1945, tilldömdes Grekland ett krigsskadestånd som uppgick till ett värde motsvarande av 160 miljoner kr, eller motsvarande 18 miljarder i dagens penningvärde. 
Totalt beräknar man att den tyska staten till dags dato betalt uppemot 275 miljarder i olika typer av ersättningar till Grekland, t ex skadestånd till överlevande efter de massakrer som nazisterna genomförde mot civilbefolkningen. 
Märk att med Tyskland här menas Förbundsrepubliken Tyskland och inte DDR. Västtyskland betalade ut på eget initiativ ersättning till drabbade för den nazistiska terrorn, exempelvis barn och släktingar till offren för massakern i Distomo.
Här en översättning av artikel i Die Welt: 


DEBT CRISIS TWIST: DOES GERMANY OWE GREECE 70 BILLION FROM WORLD WAR II?
Här ett bra blogginlägg: Grekland och myten om den tyska skulden.
Idag chattade Sveriges Radios korrespondent om Greklandkrisen, läs chatten här.


Exempel på hur Tyskland och Angela Merkel framställs i Grekland, bilderna är tagna ur den schweiziska tidskriften Blick:
Klicka på bilderna om du vill se dom i större format

Texten på mittskylten: Nej till en ny ockupation


I dagens Metro  bättrar Göran Greider på tyskhatet i sin krönika med överskriften Det förljugna eurodramat:  
Han kallar Tyskland för en "obehaglig aggressiv exportekonomi". I vilken värld lever Göran Greider? I så fall är väl Sverige det också? Både Tyskland och Sverige har det gemensamt, att de lever på att exportera sina kvalitetsprodukter till resten av världen.  
Ärligt talat blir jag så trött på att alla verkar peka finger mot andra, istället för att rannsaka sig själva. Politikerna i Grekland har skapat ett korrupt system, där indrivningen av skatt är så gott som obefintlig. 
Där människor betalar sina läkarbesök svart, där den offentliga sektorn hittils har finansierats med lånade pengar från utlandet. 
Att omvärlden, och även de privata långivarna nu efterskänker upp till 70 % av Greklands skulder mot garantier för att Grekland sanerar sin ekonomi, belönas med det evinnerliga tjatet om att Tyskland skulle betala mera i krigsskadestånd. 
Hur som helst verkar Grekland mitt i krisen ha råd med att utrusta sitt försvar med hundratals stridsvagnar. Vad skall dom användas till? 
Slutord från bloggen fröjdh:   
Det som händer just nu i Grekland är djupt tragiskt, och ingen människa förtjänar det som grekerna går igenom just nu. 
Men att piska upp gamla anti-tyska stämningar i ett land vars enda egentliga möjlighet till ökade intäkter finns inom turismen, leder knappast till att det blir bättre. 
Särskilt inte när en stor del av besökarna, och pengarna, kommer just från Tyskland.

Nana Mouskouri, Der Lindenbaum av Franz Schubert:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar