fredag 8 juni 2012

El-Haqed "den rasande" - Vår värsta fiende är tigandetTigandet är vår värste fiendeDen marockanske rapparen Mouad Belghouat alias El-Haqed, "den rasande" på arabiska, har dömts till ett års fängelse för en hiphop-text där han enligt domstolen ska ha förolämpat statsanställda.


Mouad tillhör den unga arabiska facebookgenerationen som längtar efter frihet, och rappar om missförhållandena i sitt hemland Marocko. Hans låtar sprids på Internet och nu försöker regimen tysta honom. 

I sin senaste låt, "Statens hundar",  sjunger han: "Tigandet är vår fiende". Strax innan han dömdes till fängelse för att "ha förolämpat statsanställda" sade han till en reporter på tysk TV: 

"De kan sätta mig i fängelse, det spelar ingen roll för fängelset är överallt, både innanför och utanför. Mina ideer och texter sprids via nätet vare sig jag sitter i fängelse eller inte."

Yttrandefrihet går inte att tysta. Tvärtom har El-Haqeds popularitet bara ökat ju mer regimen förföljer honom. I texterna rappar han för frihet, mot polisvåld och korruption. 

Nedan sången som gav honom ett års fängelse: 


Samtal med sångaren Ismail Skalli El Hachimi som har marockansk bakgrund samt Sveriges Radios sydeuropakorrespondent Alice Petrén:


Lyssna: Marockansk rappare i fängelse
Övriga källor: 


Rap, der Mauern sprengen soll (Rapen som skall spränga murarna) 


Repressionen gegen El-Haqed (Repressioner mot El-Haqed

Antireligiös tweet ger åtal i Turkiet

En turkisk domstol har beslutat att åtala den turkiska musikern och kompositören Fazil Say för att ha twittrat anti-religiösa meddelanden på sociala nätverkstjänsten Twitter.Fazil Say är förutom musiker också en känd samhällsdebattör, och har tidigare uttalat sig kritiskt om den turkiska regeringens politik, som han menar hotar yttrandefriheten och demokratin. I turkiska medier har han också uttryckt en längtan efter att flytta från Turkiet på grund av det politiska klimatet.

Om Say fälls riskerar han upp till 1,5 års fängelse. Rättegången mot Say väntas starta i slutet av oktober.

Fazil Say spelar Beethoven:
Fler inlägg om Human Rights, Turkiet, musik, rap och politik hittar du om du klickar på respektive blå etikett nedan: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar