söndag 12 februari 2012

Skoonheid - Beauty, Sydafrikas Oscarskandidat


Göteborg International Film Festival 2012 
Sydafrikas Oscarsbidrag Skoonheid, eller Beauty som den heter på engelska, visades i filmfestivalens HBTQ-sektion. Lite synd tycker jag, den är värd en större publik. 
Det är inte min första sydafrikanska film, däremot den första som är inspelad på afrikaans, detta märkliga språk som närmast påminner om en nederländsk dialekt.  
Francois är en framgångsrik företagare och tvåbarnspappa som lever ett dubbelliv, eftersom han med jämna mellanrum smyger iväg för orgier med andra män. Huvudregeln vid dessa sexmöten vita afrikaaner emellan är att inga bögar eller svarta är välkomna.  
Men dubbellivet är skört och när han träffar dotterns pojkvän Christian, en vacker ung man, uppstår en våldsam attraktion och besatthet.  
Deon Lotz spelar mycket övertygande. Samtidigt som man ibland tycker synd om huvudrollen med sitt dubbelliv, blir han mer och mer osympatisk. Hans besatthet av dotterns pojkvän Christian utmynnar i en mycket rå och brutal våldtäkt, något av det mest chockerande jag sett på film. 
Efter den scenen verkligen hatar man huvudfiguren, samtidigt som man inser att han är ohjälpligt fast i sin roll och inte klarar av att komma ut. 
Filmen visar också på den generationskonflikt mellan de äldre som sitter fast i konventioner, och de yngre som har så mycket lättare idag att forma sina liv. 
Slutscenen där han på avstånd bevittnar två unga homosexuella män som kysser varandra öppet på en restaurang andas ändå en längtan efter att kunna leva ett öppet liv som homosexuell.
I festivalprogrammets beskrivning görs jämförelser med Thomas Manns Döden i Venedig, men det tycker jag är lite långsökt. 
Filmen vann queerpalmen vid filmfestivalen i Cannes i fjol. Inte visste jag att det fanns ett sådant pris.

Regi: Oliver Hermanus, Frankrike/Sydafrika, 2011

Betyg: 3 mölndalskråkor
Skoonheid, trailer:

Alla mina inlägg och filmrecensioner från årets filmfestival 
finns samlade här!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar