fredag 17 februari 2012

Doing the omoralisk schlagerfestival - Sing for democracy!
Med risk för att störa ditt fredags- eller lördagsmys med schlagerfestival, chips, tacos och cocacola:

TT och SVT rapporterar idag, att Schlager-EM-arrangören Azerbajdzjan anklagas för att tvångsvräka människor inför musiktävlingen i maj. 
Flera bostadskvarter i huvudstaden Baku har redan, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), rivits för att ge plats åt det nya, ultramoderna konserthuset Kristallhallen i huvudstaden Baku.
Enligt HRW har myndigheterna pressat hundratals människor till att acceptera "otillräcklig" kompensation för att lämna sina hem. Organisationen uppger att endast ett hus fortfarande finns kvar i området. Och där ska nu tvångsvräkningarna ha fortsatt. 
Azerbajdzjans värdskap för Eurovision Song Contest har redan tidigare fått kritik, bland annat för bristande mänskliga rättigheter i landet. Så här beskrev nyhetsbyrån TT läget i landet dagen efter att Azerbajdzjan segrade i ESC-finalen: "Ett land i krig, med nedslagen opposition och tystade journalister. Azerbajdzjan är mycket mer än bara schlager." 
- Evenemanget överskuggas av olagliga vräkningar och tvångsinlösen av mark samt rivningar som gör att hundratals boende tvingas lämna sina hem, säger Hugh Williamson på HRW. 
HRW uppmanar samtidigt tv-organisationen EBU att uppmana Azerbajdzjan att upphöra med vräkningarna. 
Azerbajdzjanska myndigheter nekar till anklagelserna som riktats mot dem. 
Kulturnyheterna/TT/AFP


Tyska publicservicekanalen NDR:s mediemagasin ZAPP har gjort ett intressant reportage kring detta. 
De intervjuar människorättsaktivister och vi får se hur människor tvångsvräks med bulldozers mitt i natten, för att göra plats för den nya arenan där Eurovision Song Contest skall hållas. 


ZAPP Medienmagazin, NDR
Källor: 


Azerbaijan: Illegal Evictions Ahead of Eurovision, Human Rights Watch

HRW Condemns Illegal Evictions Ahead of Eurovision In Azerbaijan, Azeri Report
Organisationen Sing For Democracy kommer några timmar innan Eurovision Song Contest att anordna en alternativ melodifestival, med sånger för demokrati och frihet. Deras hemsida: 
Sing for democracy, support human rights in AzerbaijanSing for democracy på facebookAvslutningsvis en video jag hittade på youtube
In May Azerbaijan will host the Eurovision Song Contest for the first time. 
But the excitement among Azerbaijanis is not shared by hundreds of people 
who are being forced out of their homes to make way for a new concert hall in the capital Baku -- BBC News.


Efter att ha läst om Azerbaijans förtryck mot opposition, om tortyr och försvinnanden av journalister bl.a., ställer jag mig undrande till om vi över huvud taget borde delta i detta spektakel, som kommer att utnyttjas av regimen i rent propagandasyfte.
Borde vi inte bojkotta årets final? 


Läs även Rickard Söderbergs blogg, där han tar upp samma ämne, fast ur en annan vinkel,  under rubriken Må Baku slå bakut 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar