lördag 4 februari 2012

The Boy Who Was A King - Berättelsen om Bulgariens Kung Simeon II

Kung Simeon II i choklad

Göteborg International Film Festival 2012 

The Boy Who Was A King är en dokumentär av Andrey Paounov om Bulgariens kung Simeon II (Simeon Sachsen-Coburg-Gotha). Han blev kung blott sex år gammal. 
Mindre än tre år senare hade kommunisterna fördrivit monarkin och tagit makten, och unge Simeon levde i exil i Spanien. Dokumentära bilder av kungen både som landsflyktig och vid makten ställs skickligt mot intervjuer med trogna rojalister i den här ovanliga granskningen av ett land som fångats mellan kronans och kommunisternas respektive misslyckanden å ena sidan, och en osäker framtid med kapitalistisk demokrati å den andra.  
Intervjupersonerna, såväl rojalister som partitrogna kommunister ter sig minst sagt komiska och absurda i sin närmast blinda tro på överhet och högre ideal. Efter 50 år i landsflykt återvänder Simeon II och blir vald till Bulgariens premiärminister. Det är en intressant biografi och historia, du kan läsa mera om Simeon II här på Wikipedia.
Jag visste inte så mycket om varken Bulgarien eller kung Simeon II innan jag såg filmen. Det är en vemodig dokumentär som skildrar ett land på dekis, som inte verkar ha funnit sig tillrätta efter kommunismens fall och omvälvningarna som följt i dess spår. Hoppet som folket hade på kungens återkomst förvandlades snabbt till grus.  
Regi: Andrei Paounov, Tyskland/Bulgarien, 2011


Betyg: 4 mölndalskråkor 


Lite Bulgarienkunskap på Wikipedia


Alla mina inlägg och filmrecensioner från årets filmfestival 
finns samlade här!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar