söndag 5 februari 2012

The Forgiveness Of Blood - albansk blodshämnd och hederGöteborg International Film Festival 2012 

Att gå på filmfestival är som att resa jorden runt. The Forgiveness Of Blood är ett albanskt drama om blodshämnd och hederskultur, regisserat av amerikanen Joshua Marston, och delvis finansierad av Göteborg International Film Festival Fund. 
En konflikt mellan två grannar på landsbygden övergår efter ett dråp i blodsfejd. Familjerna stänger in sig i respektive hem, där de diskuterar vilka åtgärder hedern kräver. Men de absurda hämndstrukturerna skaver i samtiden. Tonårige Nik får inte lämna hemmet av respekt för den andra familjen, men han vill gå i skolan och träffa sina vänner.
I filmen talas det mycket om kanun och besa, som är ett kulturellt albanskt hedersord, som direkt översatt betyder "tro" eller "att hålla löftet" och "hedersord". Kanun och besa framstår som oskrivna lagar familjerna måste hålla sig till. Vid konflikter tillkallas s k medlare, oftast äldre erfarna män. 
Filmen visar verkligen den drabbade familjens instängdhet på ett klaustrofobiskt sätt. Besan drabbar samtliga familjemedlemmar. En del familjer sitter inspärrade i sina hem i åratal. Barnen kan inte gå i skolan, eftersom de annars riskerar att bli dödade av den blodshämndskrävande motparten.  
Jag ville se filmen eftersom jag via mitt arbete ofta kommit i kontakt med albaner och deras hederskultur, som ju inte läggs åt sidan efter flytten till Sverige, utan lever vidare här. 
Filmen förklarar problematiken - men för mig är det ofattbart att sådant fortfarande förekommer i Europa på 2000-talet. Filmen vann manuspriset på filmfestivalen i Berlin.
Regi: Joshua Marston, Sverige/USA/Danmark/Italien/Albanien, 2010


Betyg: 3 mölndalskråkorAlla mina inlägg och filmrecensioner från årets filmfestival 
finns samlade här!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar