lördag 28 augusti 2010

Bildt eller Ohly, vem har rätt?

Äntligen debatteras svensk utrikespolitik i valrörelsen. Visserligen sägs det, att man inte vinner några val med utrikespolitik, men jag tycker det är nog så viktigt att veta, var partierna står i viktiga utrikespolitiska frågor.

Jag är medlem i Utrikespolitiska Föreningen i Göteborg, och besöker ofta, när jag kan, deras debatter föreläsningar och filmvisningar. Medlemskortet kostar endast 50.- kronor och gäller i ett år. Jag rekommenderar alla, som är utrikespolitiskt intresserade, ett medlemskap.

För inte så länge sedan hag hade tillfälle att vara med på en föreläsning med Carl Bildt; i en fullsatt hörsal på Handelshögskolan tillsammans med hundratals pålästa studenter. Det som var så speciellt med just denna föreläsning, var att Carl Bildt ägnade 15 minuter åt att föredra aktuella ärenden; resterande 75 minuter ägnades åt frågor från studenterna. Bildt var som alltid mycket påläst, och han kan ståta med ett enormt inflytelserikt internationellt kontaktnät, som få andra svenska politiker; om ens någon.

Beskedet att de svenska soldaterna tas hem från Afghanistan vid en rödgrön valseger applåderas av talibanerna. Det hävdade utrikesminister Carl Bildt (M) när han mötte vänsterpartiledaren Lars Ohly i en debatt i Aktuellt.

De rödgröna vill ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan redan nästa år, och insatsen ska vara helt avslutad om tre år. Det beskedet gav oppositionen på fredagen.

På fredagskvällen möttes utrikesminister Carl Bildt (M) och Vänsterpartiets ledare Lars Ohly i en debatt i Aktuellt. Lars Ohly argumenterade för att ta hem den svenska truppen.

Läs SVT:s rapport: Bildt: "Beskedet applåderas av talibanerna" här

Lyssna på debatten mellan Ohly och Bildt i Aktuelltstudion:Läs vad Carl Bildt skriver på sin blogg "Alla dessa dagar" här

Här kan Du läsa den rödgröna överenskommelsen om Afghanistan


Bildt och Eliasson debatterar här den rödgröna överenskommelsen i Agenda den 29/8

3 kommentarer:

 1. Ja vad jag tycker i den här frågan vet du. Det märkliga är att jag trodde att Mona Sahlin tyckte likadant. Det trodde jag för att det var så det lät i slutet av juli. Är det Lars Ohly som är tänkt att sköta vår utrikespolitik framöver?

  SvaraRadera
 2. Det verkar inte bättre, Helena. Sossarna har lagt sig platt för vänsterpartiet. Men för varje dag som går blir jag mer och mer övertygad om att Alliansen kommer att vinna valet; det finns ju faktiskt inget alternativ. Som gammal miljöpartist tycker jag det är tragiskt, att mp målat in sig i ett rött hörne.

  SvaraRadera
 3. Jag har mitt ursprung i ett land och en nation som genomgick och som till stor del befinner sig i förstadiet av det som Afghanistan genomgår - rent politiskt. Medan det mesta handlade om att världen gav blanka f-n i kurdernas situation och allierade sig med kurdmördande stater så kom en gnutta reaktion när allting hade vält över och folkmordet var ett faktum.

  Det som jag stör mig ohyggligt mycket på här är att Bildt är mera mån om vad som är bra för Sverige än vad som är bra för afghanerna. Jag gillar Bildt, han är en klok internationell politiker, men i denna fråga återspeglar han högerns intresse för den egna kostymen på andra platser. När kan vi se ett höger som inte ser freden som produkten av massivt viftande av vapenpipor?

  SvaraRadera