lördag 11 februari 2012

Promising The Moon - ett balttyskt pekoralGöteborg International Film Festival 2012 
Das Blaue vom Himmel eller Promising The Moon, som filmen heter på engelska har haft alla förutsättningar att bli en succéfilm. En spännande story och en av Tysklands bästa skådespelerskor i Hannelore Elsner - jag hade stora förväntningar.  
Året är 1991 och i Baltikum pågår frigörelsen från den sönderfallande Sovjetunionen för fullt. Sofia arbetar som tv-producent i Tyskland även om hennes familj ursprungligen är lettiska balttyskar. Familjen evakuerades, liksom de flesta balttyskarna, till Tyskland 1939 när de baltiska länderna skulle inlemmas i Sovjet, efter överenskommelsen i Hitler-Stalinpakten. 
Men när Sofias känslokalla mor drabbas av Alzheimers säger hon saker som inte passar in i familjens historia. Sakta men säkert inser Sofia att modern helt fabricerat sin historia om livet i Lettland och istället avslöjas en obehaglig sekvens av svek, otrohet och hämnd.  
Promising the Moon fångar både 30-talets Lettland, den sovjetiska ockupationens grymheter och 90-talets baltiska frihetskamp.  
Tyvärr har regissören Hans Steinbichler förvandlat manuset till ett teatraliskt pekoral, och målar med allt för stora penslar. Hannelore Elsner som jag sett i många bra tv-serier och filmer, spelar här över så till den milda grad att filmen blir nästan olidlig att se. Stundtals skruvade jag på mig på grund av överspelet och funderade allvarligt på att lämna salongen innan filmen var slut.
Lägg därtill stråkorkestersmet á la Hollywood. Filmen är tyvärr ett stort magplask.

Regi: Hans Steinbichler, Tyskland, 2011

Betyg: 1 mölndalskråka (=underkänt)

Das Blaue vom Himmel, trailerNågot om den tyska titeln: När man lovar mer än man kan hålla, eller när man ljuger ihop en historia, säger man på tyska att man lovar/ ljuger ihop "det blåa från himlen".
Alla mina inlägg och filmrecensioner från årets filmfestival 
finns samlade här!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar