måndag 6 februari 2012

Señorita - ett filippinskt transmelodram
Göteborg International Film Festival 2012 

Torsdagens nattbio på Chalmersbiografen blev Señorita, ett filippinskt transdrama med manus och regi av Vincent Sandoval som också spelar huvudrollen.  
Sofia är prostituerad transvestit i Manila. En vän som ska arbeta utomlands ber Sofia att ta hand om hennes 12-årige son Tomas i en liten stad på landsbygden. Hon ser sin chans att komma bort från nattlivet i Manila. 
Verkligheten tränger sig på, en av hennes gamla kunder, Ricky, är allierad med den konservativa borgmästaren. Sofia väljer att ställa sig på andra sidan, att aktivt engagera sig för en progressiv borgmästarkandidat. På dagen en god extramamma åt Tomas och en hårt arbetande valkampanjsgeneral. Om natten ett helt annat ansikte.  
Jag är absolut ingen motståndare till melodramer, tvärtom. Ett bra melodram eller en telenovela kan vara njutningsfullt och ett bra sätt att rensa skallen, särskilt om den leker med könsrollerna som här. Men tyvärr: det blir för mycket!
Stelt spel på gränsen till det patetiska, där man ibland får intrycket av att aktörerna läser sina repliker från pappskyltar. Istället för att vara könsöverskridande befästs könsrollerna. Om det speglar det filippinska samhället vet jag inte, men misstankarna finns där. 
I de sista slutminuterna led jag och väntade bara på att filmen skulle vara klar och eftertexterna skulle börja rulla. Vincent Sandoval är mycket vacker, men det krävs mer än yta. 
Sorry, en mölndalskråka bara, vilket är lika med underkänt. 
Regi: Vincent Sandoval, Filippinerna, 2011Alla mina inlägg och filmrecensioner från årets filmfestival 
finns samlade här!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar