fredag 10 februari 2012

Göteborgsepoker - en djupdykning i filmarkivetGöteborg International Film Festival 2012 
I lördags var det dags igen. En gång varje år gör filmfestivalen en lokalpatriotisk djupdykning i filmarkivet på ett fullsatt Draken och visar kortfilmer från svunna Göteborgsepoker på den över 20 meter breda och 100 kvadratmeter stora duken. 
I Välkommen ombord från 1951 mönstrade vi på en båt i Göteborgs hamn och följde livet ombord under seglatsen ner till Medelhavet. 
I Andra takter från 1985 var det nitar, tuppkam och läder som gällde. Den tunga kängpunken stod Anti-Cimex för medan vi följde basisten Sixten och hans vänner i deras uppror mot Svensson-Sverige. 
I Göteborg från 1973 är det staden själv som har huvudrollen. Vi åker med Paddan, går på Liseberg och spanar in fotbollsmatcherna på Nya Ullevi. Och så visades det reklamfilm, gamla godingar med Margaretha Krook, Ernst-Hugo Järegård och Gösta Ekman m.fl. 
Det är alltid lika underhållande att se dessa filmpaket. Man får många goda skratt över det gammaldags och mossiga språket som talades på den tiden.
Visningen presenterades av Kajsa Hedström från Svenska Filminstitutet.
Har du aldrig besökt Svenska Filmarkivets hemsida, rekommenderar jag verkligen ett besök där. Här finns en utmärkt playfunktion, och det är lätt att söka filmer efter årtal, genre och geografiska platser.  
Filmen Andra takter från 1985, som visades under Drakenvisningen, kan du se på filmarkivets hemsida här. 


Alla mina inlägg och filmrecensioner från årets filmfestival 
finns samlade här!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar