söndag 13 maj 2012

Söndagsutflykt till Bremen - min födelsestad

Bremen, Roland


Efter föra veckans söndagsutflykt till Aarhus tänkte jag idag att vi skulle besöka min födelsestad Bremen och  dess hamn Bremerhaven. Här föddes jag 1959 och jag levde där tills jag var 12 år gammal.

Jag minns Bremen som en grön och vacker stad. På den tiden var det normalt att se brittiska och amerikanska militärpoliser och soldater köra omkring på gatorna. Förutom Radio Bremen lyssnade man på AFN (American Forces Network) -mitt favoritprogram där var "The Wolfman Jack Show".

Radio Bremen var först i Tyskland med att sända pop- och rockmusik på tv för en ungdomlig publik: Programmet hette Beat-Club, det sändes på lördageftermiddagarna på Ettan över hela landet mellan 1965 och 1972. Gissa om jag satt klistrad framför tv:n då. Det fanns bara tre kanaler på den tiden!

Uschi Nerke hette den i Tyskland legendariska programledaren, och hon sänder än i dag ett Beat Club i radion varje lördag mellan kl 13:00 och 15:00, innan Bundesligamatcherna börjar.'Freie Hansestadt Bremen' är den minsta av Tysklands 16 delstater och lite större än Göteborg med drygt 550.000 invånare.

Bremerhaven med drygt 115.000 invånare tillhör också delstaten, som är omgiven av Niedersachsen.
På nummerskyltarna står det HB - jag brukar vinka när jag ser en bil med Bremenskyltar i Sverige.

Bremen är även en av de främsta Hansastäderna genom historien. Den är belägen nära floden Wesers utlopp, cirka 12 mil från Hamburg. 

Staden har en historia som är äldre än 1200 år, något som man verkligen känner av vid de fantastiska byggnaderna i barock- och renässansstil vid torget med rådhuset och Roland-statyn, med förnäma patricierhus och Bremens traditionsrika handelskammare "Schütting". 

För en rundtur till de viktigaste sevärdheterna behövs inte ens en turistkarta. 2000 spikar av mässing och stål visar vägen från Liebfrauen-kyrkogården via Marktplatz till Böttcherstraße, som en gång var hantverkarnas gränd, men som idag är konst- och kulturcentrum och en höjdpunkt inom europeisk kulturhistoria. 


Bremen, stadsmusikanterna


Även Bremens stadsmusikanter möter de besökare som vandrar "spikvägen". Sagan är känd över hela världen och sedan bröderna Grimms tid är den en lika stor del av Bremen som rådhuset och Roland. För övrigt ska det ge tur att klappa åsnan på benen. Om man gör det på rätt sätt, får man till och med önska sig något. Det är särskilt viktigt att man gnuggar åsnans ben försiktigt med båda händerna. Om man bara tar en hand, säger bremenborna att det är två åsnor som säger "Goddag" till varandra! 

Mitt i Bremen och bara några få steg från Marktplatz och Bremens stadsmusikanter finns Schlachte, Bremens renoverade strandpromenad längs med Weser. Här pulserar staden, särskilt vid vackert väder. 

Från terrasser och parker kan man njuta av sjöutsikten. Sommartid finns här ca 2000 sittplatser på öl- och uteserveringar, ända fram till midnatt. Både stora och små resor startar vid Martinikajen på Schlachte, exempelvis rundturer på Weser och i hamnen. 

2004 blev rådhuset och Roland del av UNESCO:s världsarvslista. Rådhuset fick bland annat beröm för sin renässansfasad, som byggdes mellan 1609 och 1612 framför den medeltida byggnaden.


Bremen, rådhus och domkyrka


I år firas fasadens 400-årsdag, vilket är en anledning till att höja glasen på vinfesten på torget. Arrangör är Karl-Josef Kroetz från den historiska rådhuskällaren, som ligger under rådhuset och har mer än 650 vinsorter från alla tyska vinregioner för provsmakning. 

Från 30 maj till 3 juni provsmakar ett dussintal vinodlare sina viner, medan det bjuds jazz och kabarett på scénen. Söndagen är internationell världsarvsdag och då ges extravisningar av det imponerande rådhuset och dess fasad.


Häng med på en liten stadsrundtur: 
Detta inlägg gör absolut inga anspråk på att ge en heltäckande bild av Bremen, men att förbigå mitt hjärtas fotbollslag Werder Bremen och stadens öl Beck´s vore nästan kriminellt. Beck's är ett öl som tillverkas av bryggeriet Beck & Co KG. Det ägdes av lokala familjer fram till 2002 då företaget såldes till InBev. Beck's har kommit att bli Tysklands största exportöl och licensbryggs av bryggerier i Namibia, Australien, Montenegro, Kina, Rumänien och Turkiet.

Beck's grundades 27 juni 1873 som Kaiserbrauerei Beck & May o.H.G. av Lüder Rutenberg, Heinrich Beck och Thomas May. I oktober 1875 lämnade May företaget och namnet Kaiserbrauerei Beck & Co antogs. 

Bryggeriet blev tidigt ett stort exportbryggeri och har en smak mer lik utländsk öl än andra tyska öler. Man kunde tidigt exportera mycket genom Bremens stora hamn. Företagets symbol är en spegelbild av Bremens stadsvapen. Vid bryggeriet tillverkas även ölet St. Pauli Girl som inte säljs i Tyskland utan exporteras till USA.


Passa på att besöka Achims Beck´shaus och drick en flaska opastöriserad Haake Beck Kräusen. Den är mycket godare än det vanliga Exportölet som säljs över hela världen. Finns inte att få tag på Systembolaget. 

Här en liten pubguide över Bremen på engelska. 


Markus Rosenberg, Werder BremenI år gick det inte så bra för Werder Bremen, det blev bara en nionde placering. De har varit tyska mästare fyra gånger: 1965, 1988, 1993 och 2004. Tyska cupvinnare: 1961, 1991, 1994, 1999, 2004 och 2009. 1992 vann Werder cupvinnarcupen i fotboll. 

Många kända Bundesliga- och nationallagsspelare har spelat i klubben, som Mesut Özil, Torsten Frings och Miroslav Klose för att nämna några. 


Nu är det dags för en liten tur till Bremerhaven. Härifrån utvandrade sammanlagt sju miljoner tyskar till Amerika och Afrika, och här finns ett imponerande emigrantmuseum: Deutsches Auswandererhaus. 

Vår guide har utvandrat till Brasilien och skall nu för första gången visa upp sin hemstad för sin brasilianska fru. Han är även stolt ägare till en pub och restaurang i Bremerhaven, häng med vet jag!Som jag skrev förra söndagen ankommer Ostindiefararen Götheborg den 25 juli till Bremerhaven och Festival Week 2012. En sprudlande båtfestival med aktiviteter till sjöss såväl som på land.
Länkar:


Germany travel: Stadsmusikanter och spikar - Bremen


Bremen.de: hemsida på engelska


Werder Bremen: hemsida på engelskaFler söndagsutflykter hittar du om du klickar på etiketten "söndagsutflykt" nedan. 
Vill du läsa om öl klickar du på "öl" och så vidare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar