tisdag 6 mars 2012

Svenska hyckleriet firar nya triumfer


Idag på morgonen avslöjade radions ekoredaktion att det finns långtgående planer på att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i största hemlighet ska hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik. 
Projektet startade redan 2007 och kallas internt på FOI och regeringskansliet för Simoom. Det visar en stor mängd sekretessbelagda handlingar som Ekot tagit del av.  
Du kan höra hela reportaget på ekots hemsida här  
och på Studio Ett  här 

Det är ett utmärkt exempel på undersökande journalistik när den är som bäst. Hade inte ämnet varit så allvarligt, med ekonomiskt stöd till en av världens värsta förtryckarregimer, hade det varit en fröjd att höra höga statstjänstemän ljuga rätt in i mikrofonen -att de aldrig lär sig.
Om detta är sant som avslöjas i Ekot idag, är det ytterligare ett bevis på hyckleriet i det här landet. Man talar vänt om fred och frihet i FN och i andra internationella sammanhang, samtidigt som man tjänar pengar på att exportera vapen till diktaturer, vapen som sedan sätts in i krig och mot sina egna befolkningar. 
Där har i o f s Sverige en lång tradition, men det gör det inte mindre skamligt. Eftersom detta ska ha initierats av tidigare s-regering och slutförs av den borgerliga, råder det sannolikt politisk samstämmighet, och ärendet kommer att begravas i en utredning. 
Då kan lilla Svenska Freds stå och vifta med sina plakat. Inget kommer att förändras, eftersom det handlar om svenska arbetstillfällen. Hur känns det under filten?

Så här skrev Svenska Freds redan år 2005:   
"Att Sveriges försvarsminister bjuder in till ett officiellt statsbesök för att diskutera militärt samarbete med höga företrädare för Saudiarabien, en av världens grövsta diktaturer, är i sig en skandal." 
Läs hela stycket Sverige måste sluta sälja vapen till Saudiarabien  här. 


I skrivande stund ramlar de politiska reaktionerna in: 
Fp-ledaren Jan Björklund säger till Rapport att de borgerliga regeringspartierna 2010 förhandlade om huruvida avtalet skulle förlängas. Folkpartiet var emot, men Centern och Moderaterna var, enligt Björklund, bestämda över att det skulle förlängas.

-Det borde inte ha förlängts, säger Björklund. Enligt honom visar samarbetet med Saudiarabien att de svenska reglerna för krigsmaterielexport måste skärpas.
 

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin KU-anmäler i dag försvarsminister Sten Tolgfors (M) för planerna på att bygga upp en vapenfabrik i Saudiarabien

– Sverige ska stå sida vid sida med de modiga människor som kräver demokrati och rättvisa, rätten att styra sina liv och sina länder. Vi ska inte beväpna förtryckarna, det är dåligt för den demokratiska utvecklingen i världen och i den här regionen och det är dåligt i längden för Sveriges intressen, säger han till Sveriges Radios nyhetskanal Alltid Nyheter.
När Fridolin fick höra om planerna på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien blev han förvånad då det i riksdagen, enligt honom, har sagts att svensk vapenhandel ska underställas demokrati. Därför ifrågasätter han att Sverige är med i den här typen av samarbeten.
– Att hjälpa en stat att bygga en missilfabrik samtidigt som man säger sig stå upp för de värden som den arabiska våren bygger på, det är ett svårslaget exempel hyckleri, säger han. 
Med en KU-anmälan hoppas han att en granskning ska inledas och att riksdagen ska få ta del av dokument så att ska kunna skapa sig en bild av vad som hänt.
Gustav Fridolin säger att regeringen har mycket att förklara de kommande dagarna.

Att Sverige hjälpt Saudiarabien i bygget av en vapenfabrik är fruktansvärt, tycker Rolf Lindahl på Svenska freds. 

Han kräver att regeringen genast avbryter planerna, och lägger alla kort på bordet.


Carl Bildt gömmer sig bakom samarbetsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien som slöts av den dåvarande socialdemokratiska regeringen 2005.  Han säger: "Har Sverige väl ingått ett avtal ska man inte bryta det". Hör hela intervjun här: 


Lyssna: Hela intervjun med Carl Bildt om vapenfabriken i SaudiarabienDet må vara hänt att samarbetsavtalet slutits mellan dåvarande s-regeringen och den saudiska regeringen, och att den nyvalda borgerliga regeringen fick den i sitt knä. 
Tänk om man istället hade sagt: Nej, vi vill inte stödja denna diktatur, det är inte förenligt med svenska demokratiska värderingar -och brutit avtalet. 
DET hade ingett respekt och visat på civilkurage!
Men det är väl tyvärr ett naivt önsketänkande från min sida, ...


Galenskaparna: Rotums Kanoner & Krut:
Mera i ämnet på Expressen,  Svenska Freds, försvarsminister Sten Tolgfors blogg,  DN, GP, The Local och Radio Sweden. 

Även tyska SPIEGEL  skriver om ekots avslöjande (på tyska) 

Österrikiska Die Presse skriver:  http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/737937/Schweden-bauen-Raketenfabrik-in-saudischer-Wueste?_vl_backlink=/home/politik/aussenpolitik/index.do

Det kommer säkert mer internationella artiklar allt eftersom:
http://english.al-akhbar.com/content/sweden-helping-saudi-arabia-secret-arms-factory
http://www.defense-aerospace.com/article-view/release/133292/-sweden-building-secret-torpedo,-missile-factory-in-saudi-arabia%3A-report.html 
http://www.yourmiddleeast.com/news/sweden-helping-plan-secret-arms-factory-in-saudi_5241
http://www.habermonitor.com/en/haber/detay/weapons-factory-in-sweden-claim-that-mixed/123772/

Report: Swedish agency helping Saudi Arabia build arms factory http://en.trend.az/regions/met/arabicr/2000684.html
Sweden plans to assist Saudi Arabia’s anti-tank missiles factory http://www.middle-east-online.com/english/?id=51044
Sweden in secret Saudi arms factory project - report
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-17271596
http://www.ibtimes.com/articles/309929/20120306/sweden-helps-saudis-secret-missile-factory.htm
http://tehrantimes.com/middle-east/96138-sweden-helping-plan-secret-arms-factory-in-saudi


Läs även: 
Sverige världsetta i vapenexport 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar