tisdag 10 augusti 2010

Göteborgs Kulturkalas 2010, Invigningen


pusskalas


Idag började Göteborgs Kulturkalas, med ett rikt urval av konserter, filmer, utställningar och happenings. Jag började med att äta mig igenom International Street Market . Halvtysk som jag är styrde jag direkt mot tyska flaggorna. Jag började med att inmundiga en Thüringer Bratwurst, grillad över träkol. Första gången jag sett detta i Sverige! Vid ett tyskt bageristånd köpte jag en körsbärsstrudel, vilket jag inte ätit sedan jag var barn. Inhandlade även en Brezen, som jag senare på kvällen delade med Lina och Pontus på The Rover. Brezen säljs i varje gatuhörn i Bayern, och på många pubar kan man köpa dessa salta bakverk tillsammans med ölen. Man får även lov att ta med sig egen Brezen till puben och äta den där under lunchtid, det kallas för "Brotzeit". Street Market erbjuder mat från hela världen, och de ska hålla på t o m lördag!


Brezen


Kl 18:15 var det så dags för José Gonzales på Götaplatsen, tillsammans med "Göteborg String Theory", en maffig stråkorkester, som samarbetar med musiker i Berlin. Det var en magisk konsert, helt klart kvällens behållning.

José Gonzales på Götaplatsen


Efter konserten flyttade jag in till DocLounge på Bio Roy, för att se filmen "The Extraordinary Ordinary Life Of José Gonzales"; en lågmäld och personlig dokumentär, med konsertklipp från Japan, Argentina, USA och Spanien. Den visade också Josés vardagsliv, historia, idéer och tankar; hur han komponerar och bygger upp sin musik. Den kommer säkert att visas på SVT, eftersom de var medproducenter till filmen. Här kan Du läsa Svenska Dagbladets recension av filmen.

Det var en skön feeling på Bio Roy: Där fanns en öl- och vinbar, och man fick lov att ta med sig vinglaset till sin plats i salongen. En skön smygstart på höstsäsongen för DocLounge.

Carolas konsert på Götaplatsen kl 22 på kvällen var en besvikelse. Hon sjöng två set; det första med Elvis Presleylåtar (det gjorde hon fantastiskt bra!), det andra settet med sånger av Barbra Streisand. Då hade hon bytt om till rosaglittrande aftonklänning, placerat sig framför Carolafläkten och weilade sönder Barbra Streisands vackra musik. Jag gick innan konserten var slut.

Tyvärr var också en stor del av publiken mycket berusade. Ambulanspersonalen och vakterna fick rycka in flera gånger, och det förstörde stämningen. Jag kan inte förstå människor, som går på konsert och dricker sig redlöst berusade. Vad har de för behållning av musiken då? Konserten funkade säkert i Dalhalla, men här blev det fel.

Avslutade denna invigningskväll på mitt andra hem, där jag njöt av Pickla Pils och Sotholmen Stout Extra, samt tjõtade med personal och stammisar, innan jag tog sista nattvagnen hem. Vädergudarna hade varit nådiga; solen strålade från en klarblå himmel. Precis som det ska vara på en kalasinvigning.

Avslutningsvis "Teardrop" med Jose Gonzales:


8 kommentarer:

 1. Missa inte Angelique Kidjo!

  SvaraRadera
 2. Henne missar jag INTE! Det blir min fjärde Kidjokonsert. Jag har sett henne på Chalmers Summerclub, på Vågen och på Rondo; samtliga är mindre lokaler och jag undrar hur hon gör sig på en stor utomhusscen på Götaplatsen på fredag?

  SvaraRadera
 3. Kultur är kul, men Göteborg är långt borta, tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Jag såg henne på Rackis Pub här i Uppsala då hon ännu var helt okänd i Sverige och hon fick jobba hårt för att få fart på tröga svenskar. Det blev en oförglömlig kväll.

  När jag något år tidigare varit i Ghana, Togo och Benin hörde jag sånger från hennes debutalbum spelas flera gånger om dagen.

  Synd att Götet ligger så långt bort...

  SvaraRadera
 5. Hej!

  En blogg med mycket intressant läsning och du beskriver din vistelse på Kulturkalaset bra med härliga bilder.

  En sak undrar jag över, det här med att ta Brezen till puben och äta den där under lunchtid, funkar det verkligen i dagens Tyskland, den erfarenheten jag har av Tyskland, jag är gift med en man från Tyskland, och då främst från syd Bayern, är att man inte tar med sig något till restaurangerna men däremot att man tar med sig mat hem, som man inte orkar att äta upp.

  Den "Brotzeit" som jag är van vid är en måltid "Abendessen" som man äter vid 18 tiden och är en kall måltid med bröd. Men det är säkert olika från olika delar av landet.

  Jodå, vi skall in till kalaset idag oxå, min man skriver om alla evenemang i Göteborg och skriver om detta dels på
  http://www.goteborg-aktuell.se/ och på http://www.goteborg-online.com/

  Vi kanske syns i vimlet!

  Må gott, önskar Irene

  SvaraRadera
 6. Irene, det där med Brotzeit har nog många lokala varianter. När jag var i Bamberg nyligen, såg jag flera gånger, hur folk tog med sig lunchpaket med Brezen, Salami, ost och annat in till puben, beställde öl och satte sig vid bordet och åt. Detta är dock bara tillåtet vid lunchtid. På kvällen får man inte göra så.

  En annan erfarenhet från Bamberg: kalla dom aldrig för bayrare, de är franker och väldigt noga med det! Provinz ist überall, haha! ..

  SvaraRadera
 7. Brezel-manin har spridit sig även till Hamburg, kan jag meddela. Till och med på Operan kan man köpa sig en salt-kringla i pausen.

  SvaraRadera
 8. Kul med kalas, vi har sett en del (jag flyttade till Göteborg 1971 och började min karriär på Lillhagen :)

  SvaraRadera