tisdag 5 februari 2013

Purge (Utrensning) - Göteborg International Film Festival


Regi: Antti Jokinen, Finland, 2012


"Den finska författaren Sofi Oksanens roman  Utrensning vann Nordiska rådets litteraturpris 2010 och har översatts till över 40 språk. Den är en mästerlig släktkrönika om de estländska systrarna Aliide och Ingel och deras liv efter Sovjetunionens maktövertagande. 

Musikvideoregissören Antti Jokinen tog paus från Hollywoodkarriären för att göra denna filmatisering som blivit en publikframgång i Finland. Historien börjar 1994 när Aliide hittar en avtuppad tjej i trasiga och smutsiga kläder på gårdsplanen. 

Det visar sig vara hennes syster Ingels dotterdotter. I återblickar gestaltar filmen hur kommunistdiktaturens förtryck påverkar vanliga människors liv och fortplantar sig till ett familjedrama där såren är oläkta ännu ett halvsekel senare."

Finlands Oscarbidrag.

-Marit Kapla, GIFF-


Denna film knockade mig totalt i all sin råhet och brutalitet. Tankarna för i början till Moodysons Lilja forever men utvecklar sig snart till en bred släktkrönika och skildringen av de sovjetiska kommunisternas utrensning i Baltikum efter andra världkrigets slut. Ohyggligt brutala tortyrscener mot "folkets fiender". En historielektion med hjälp av storslaget skådespel. Det kan inte bli mindre än full pott - jag tror att det här är den bästa finska filmen jag sett någonsin. 

Betyg: fem kråkor


Så här tyckte Hollywood Reporter

Sofi Oksanens officiella hemsida


Samtliga filmer jag sett och recenserat på årets Göteborg International Film Festival finns samlade under GIFF 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar