fredag 1 februari 2013

Paradies: Liebe - Göteborg International Film Festival


Regi: Ulrich Seidl, Tyskland/Frankrike/Österrike, 2012"Ulrich Seidls osentimentala samtidsskildringar har visats ofta på GIFF alltsedan retrospektiven av hans filmer 2002 i samband med premiären av Hunddagar. Domen över mänskligheten är karaktäristiskt hård i den här första filmen i en trilogi om begreppen tro, hopp och kärlek. 

Medelålders, överviktiga Teresa (en fantastisk Margarete Tiesel) lämnar sitt trista österrikiska vardagsliv och reser till ett semesterparadis i Kenya. En landsmaninna inviger henne i en värld där hon äntligen kan känna sig åtrådd och leva ut sexuella begär utan att bli kritiserad. 

Men glädjen solkas när de lokala kavaljererna börjar kräva ersättning. Två grupper som traditionellt har förtryckts av den vite mannen, exploaterar glädjelöst varandra i hisnande vackert komponerade bilder. 

Obehagligt och oundgängligt."

-Marit Kapla, GIFF-Margarete Tiesel är helt underbar som den kärlekstörstande Teresa på semesterresa i Afrika. Poolgossarna spelar sig själva, närvarande och intensivt. Som alltid väcker Seidels filmer frågor av existentiell karaktär hos betraktaren. Skrattet fastnar ofta i halsen. Skall man skratta? Är detta obehagligt, för utlämnande? Alla har vi våra schabloner och fördomar om andra, men kan det vara så att det bor en rasist i oss alla trots allt? En drabbande film som inte lämnar någon oberörd.Betyg: fyra kråkorSå här tyckte The Guardian och Indie Wire

Så här skriver Worldscinema

Så här tyckte tittarna på Rotten Tomatoes
Regissör och huvudrollsinnehavare medverkade vid visningen. 


Regissör Ulrich Seidel  och Margarete Tiesel (t.h.)/ Foto: Christian Schickhardt
Samtliga filmer jag sett och recenserat på årets Göteborg International Film Festival finns samlade under GIFF 2013 här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar