måndag 4 februari 2013

Final Cut: Ladies and Gentlemen - Göteborg International Film Festival
Regi: György Pálfi, Ungern, 2012
Kan man koncentrera hela filmhistorien till en enda film? Det är i alla fall vad György Pálfi försökt sig på med denna makalösa montagefilm. Efter tre långa år i klipprummet har han valt ut 1500 klipp från 450 filmer och klistrat ihop dem till en halsbrytande kärlekshistoria som innehåller alla typiska ingredienser: det gulliga mötet, uppvaktningen, missförstånden och den avslutande kyssen. 

Det blir en hisnande stjärnparad där Audrey Hepburn, Liv Ullman, Marilyn Monroe och hundratals andra spelar Kvinnan, och en lika lång rad manliga skådespelare spelar Mannen. En rad Bergmanfilmer hinner flimra förbi bland alla filmklassiker, från Lumière till Avatar. The Final Cut är ett konstant underhållande mingelparty för cineasten och en flärdfull stiluppvisning för esteten.

-Jonas Holmberg, GIFF-Det här måste vara en av världens kortaste filmtrailers:
En 90-minuters kavalkad av perfekt ihopsatta filmsnuttar. Många kända scener ur fimhistorien flimrar förbi. Snyggt gjort och ett måste för varje cineast. Förstår vilket otroligt jobb det ligger bakom, men till slut blev det lite too much. Jag vinglade ur biosalongen alldeles yr och vimmelkantig. 
Betyg: tre kråkor


Samtliga filmer jag sett och recenserat på årets Göteborg International Film Festival finns samlade under GIFF 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar