lördag 2 februari 2013

No - Göteborg International Film Festival


Regi: Pablo Larraín, USA/Chile, 2012

"År 1988 kände sig Chiles president Augusto Pinochet tvingad av den internationella opinionen att låta folket rösta om hans framtid vid makten. Det blev alltså, smått häpnadsväckande, möjligt att rösta nej till militärdiktaturen. Formellt fick nej-sidan och ja-sidan 15 minuter vardera varje dag till sina tv-kampanjer.

 I praktiken förfogade förstås ja-sidan över all övrig tv-tid samt hela diktaturens maktapparat. Den mexikanske skådespelaren Gael García Bernal, som gästade GIFF 2008, gör en av sina allra finaste prestationer i rollen som den framgångsrike reklamare som får i uppdrag att skapa nej-sidans kampanj. 

Larraíns sista del i trilogin om Pinochet-åren är andlöst spännande och på ett fullständigt kongenialt sätt visuellt präglad av 80-talets VHS-estetik. 

Chiles Oscarbidrag."

-Marit Kapla, GIFF-


Gael Garcia Bernal agerar mycket bra i denna halvdokumentär som innehåller många klipp från militärkuppen 1973 som jag kommer så väl ihåg. En viktig film, och samtidigt ett tidsdokument. Spännande men innehåller också mycket galghumor. 

Betyg: fyra kråkor

Så här tyckte tittarna på Rotten Tomatoes


Samtliga filmer jag sett och recenserat på årets Göteborg International Film Festival finns samlade under GIFF 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar