lördag 2 februari 2013

Dödslistan - Göteborg International Film Festival

Regi: Volker Schlöndorff, Tyskland/Frankrike, 2012"År 1941 sköt franska motståndsmän ihjäl en tysk officer i Nantes. Som vedergällning för dådet lät nazisterna avrätta 48 franska krigsfångar på en och samma dag, bland dem blott 17-årige Guy Môquet, vars rörande avskedsbrev till sin familj är obligatorisk läsning för alla franska skolbarn. 

Den tyske mästerregissören Volker Schlöndorff (Blecktrumman), bygger sitt manus på texter och vittnesmål från bland andra den tyske författaren Ernst Jünger, som i filmen spelas av Ulrich Matthes. En välspelad och värdig krigsfilm där det största dramat utspelar sig i samvetet hos de franska ämbetsmän som var satta att samarbeta med tyskarna."

-Marit Kapla, GIFF-


En rörande film om motstånd, medlöperi, civilkurage (eller snarare bristen på den). Det var Adolf Hitler personligen som beordrade massavrättningen, och varken det lokala tyska styret eller den franska marionettregeringen, dess myndigheter och polis vågade motsätta sig ordern. De 48 fångarnas avsked inför avrättningen är hjärtskärande. 


Betyg: tre kråkor


Så här tyckte Hollywood Reporter  och Variety.


Samtliga filmer jag sett och recenserat på årets Göteborg International Film Festival finns samlade under GIFF 2013 här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar