tisdag 5 februari 2013

Reality - Göteborg International Film Festival

Regi: Matteo Garrone, Italien, 2012


"2008 vann Matteo Garrone juryns stora pris i Cannes för den krassa Gomorra om Neapels organiserade kriminalitet. I fjol mottog han samma pris för ännu en neapolitansk nutidsskildring. Tonen är den här gången lättare, men samhällskritiken är fortfarande hård. 

Reality följer en fiskhandlare (Aniello Arena), som blir besatt av att få en roll i italienska Big Brother. När tankarna på en framtid som kändis tar över, mister han förmågan att skilja mellan fantasi och verklighet. 

Aniello Arena gestaltar detta med stor känsla för både det roliga och det tragiska i den envisa drömmarens öde, och Garrones visuellt förförande film kombinerar dramat från det lokala torget med flera överdådiga sekvenser från både Cinecittà och Colosseum."

-Eva Novrup Redvall, GIFF-


Jag hade höga förväntningar efter Matteo Garrones utmärkta film Gomorra, men blev väldigt besviken. Reality skall väl föreställa ett slags samhällskritik mot skit-tv som Big Brother och liknande fördummande dokusåpor. Det hade kunnat göras med mycket mer bett och finess, och om den inte hade varit så lång. Gääääsp. Tack vare kostym och dekor blev det ett godkänt i alla fall. 


Betyg: två kråkor (godkänd)
Så här tyckte Indie WireThe Telegraph och The Guardian

Så här tyckte tittarna på Rotten Tomatoes
Samtliga filmer jag sett och recenserat på årets Göteborg International Film Festival finns samlade under GIFF 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar