tisdag 5 februari 2013

Kapringen - Göteborg International Film FestivalRegi: Tobias Lindholm, Danmark, 2012

Det danska fraktfartyget M/S Rozen är på väg till Indien och den gladlynte kocken Mikkel ser fram emot att få mönstra av och resa hem till familjen. Då blir skeppet kapat av somaliska pirater. Filmen följer växelvis besättningens umbäranden ombord och rederiets vd som med tilltagande, undertryckt panik förhandlar med piraterna från sitt danska styrelserum. 

Regissören Tobias Lindholm, som även skrivit manus till Jakten, arbetar här vidare i samma realistiska stil som i debutfilmen R, regisserad tillsammans med Michael Noer. Proffsförhandlaren som kallas in som expert är även i verkligheten rådgivare vid fartygskapningar. Gastkramande! 

Och Johan Philip Asbæk och Søren Malling briljerar i rollerna som Mikkel och vd:n Peter.

-Marit Kapla, GIFF-Kapringen är min andra femma denna filmfestival, och av någon anledning är också den dansk. En otroligt tät och spännande film från början till slut. Briljant skådespel som förmedlar den rädsla och ångest som det innebär att vara fånge på en båt, och vara helt utlämnad åt sina kidnappares välvilja, skenavrättningar och lynniga humör. För besättningen förändras livet för alltid. Se denna utmärkta danska thriller när den kommer på bio eller dvd. Filmen valdes av festivalpubliken till årets bästa nordiska film. Betyg: fem kråkor
Samtliga filmer jag sett och recenserat på årets Göteborg International Film Festival finns samlade under GIFF 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar