måndag 4 februari 2013

Everybody In Our Family - Göteborg International Film Festival


Regi: Radu Jude, Rumänien, 2012


En film gjord i den typiska rumänska realistiska stilen vilket är att betraktas som en kvalitetsgaranti. Dynamiskt, starkt och autentiskt är ord som beskriver denna debut som tar upp ett angeläget ämne. En frånskild pappa som kämpar för sin rätt att umgås med sin dotter. 

Handlingen utspelar sig under en dag när den frånskilde Marius skall tillbringa en helg med sin dotter Sofia. Men redan från början är det klart att något kommer att gå snett. Jude berättar sin story i ett furiöst tempo med ständiga omstarter, perspektivväxlingar och svettiga närbilder. 

Bland många kvaliteter i denna film förtjänar en att betonas  den fenomenala skådespelarinsatsen av femåriga Sofia Nicolaescu. Filmen var en värdig vinnare på Sarajevos filmfestival.

-Midhat "Ajan" Ajanovic, GIFF-


Skickligt uppbyggt drama som börjar fint med frånskilde pappan som ser fram emot några gemensamma dagar med sin dotter. Undan för undan byggs en alltmer hotfull och obehaglig stämning upp som slutar i totalt kaos och amoklöpande känslosvall. Femåriga Sofia Nicolaescu är oerhört bra. Jag hoppas att flickan haft förstående och kompetent vuxen personal omkring sig under inspelningen för att bearbeta handlingen. Föräldrarna i filmen gör nämligen samma misstag som så många andra skilsmässopar: de använder barnet som bollträ för att såra varandra, och här blir det riktigt kusligt. Så här tyckte Hollywood Reporter och VarietyBetyg: fyra fyrar


Samtliga filmer jag sett och recenserat på årets Göteborg International Film Festival finns samlade under GIFF 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar