söndag 3 februari 2013

Cloclo - Göteborg International Film Festival

Regi: Florent-Emilio Siri, Frankrike, 2012


Claude François är för oss i Sverige på sin höjd känd som mannen som skrev Frank Sinatras odödliga hit My Way. I Frankrike är han däremot en popstjärna med nationell ikonstatus fullt jämförbar med samtida The Beatles. 

När det nu har blivit dags att göra film av François minst sagt innehållsrika liv sparas det heller inte på krutet. Produktionsdesign, scenografi och kostym håller högsta klass och en lång rad välkoreograferade sång- och dansnummer gör detta till en fest för både ögon och öron. 

Bröderna Dardennes favoritaktör Jérémie Renier  har här fått något helt annat att bita i, men han övertygar som vanligt stort. Denna gång som en excentrisk diva vars förhållande till allt och alla minst sagt är komplicerat. 

En sprudlande smällkaramell till film som gjort stor publiksuccé på hemmaplan.

-Johan Blomqvist, GIFF-
Filmen är en fröjd för såväl ögat som örat för alla frankofiler och älskare av 60- och 70-talsschlager. Renier är otroligt bra som pojken som växer upp i Egypten och blir Frankrikes största superstjärna genom tiderna. Sällan har en människa med närmast sjukligt kontrollbehov skildrats så väl som här. Hela hans liv genomsyras av en längtan att få bekräftelse och kärlek av sin far. 

Innerst inne en olycklig människa med kontrollbehov som leder till svårigheter i relationer till kvinnor. Hans första äktenskap med France Gall misslyckas - liksom många andra efteråt. En färgsprakande och musikalisk film med mycket bra skådespelare över lag. Nästan en femma! 


Betyg: fyra kråkor

Så här tyckte tittarna på Rotten TomatoesSamtliga filmer jag sett och recenserat på årets Göteborg International Film Festival finns samlade under GIFF 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar