fredag 27 augusti 2010

Karl May, tyska indianer samt en och annan schlager

Karl May

När jag växte upp som liten grabb i Bremen formligen slukade jag böcker, främst då Karl Mays äventyrsböcker och reseskildringar.

Karl May levde mellan 1842 och 1912 och var under årtionden den mest läste tyske författaren. Mest känd blev han för sina böcker som utspelade sig i Vilda Västern-miljö, såsom "Winnetous testamente" och "Old Shatterhand och comanchindianerna".

Han skrev också reseberättelser från Orienten, Nordamerika och Mexiko. Många av hans verk blev filmatiserade, teaterpjäser och radioteater; även tecknade serier.

Varje år genomförs Karl-May-Festspelen i Bad Segeberg, då man spelar upp ett verk av honom i en gammal kalkstensgruva. En gång hade jag förmånen att se ett sådant festspel; det är svårt att få biljetter ; man måste vara ute i god tid.


Vill Du läsa mer om Karl May, så har Du här Wikipedia på engelska och på tyska.

Mest kända är böckerna om Winnetou, Old Surehand och Old Shatterhand. På 60-talet gjordes flera Winnetoufilmer, som spelades in i Jugoslavien.

Winnetou spelades av den franske skådespelaren Pierre Brice, och Old Shatterhand av Lex Barker. Winnetous squaw spelades av Daliah Lavi. Alla dessa tre är världsberömda i Tyskland. Man kan säga att dessa tidiga indianfilmer var föregångare till de spaghetti-western som gjordes i slutet av 60-talet och under hela 70-talet.

Daliah Lavi gjorde en omfattande musik- och filmkarriär på 50- och 60-talet, inte bara i Tyskland. Hon spelade med i ett otal filmer, bl.a. i Arne Mattssons "Hemsöborna" 1955 tillsammans med Hjördis Pettersson, i Casino Royale 1967 med David Niven, Orson Welles, Peter Sellers, Ursula Andress och Deborah Kerr, samt i flera Dr. Mabuse-filmer.

Hon var en av Tysklands mest populära schlagersångerskor på 60- och 70-talet; bor numera i Haifa, Israel.

Andra som spelat med i Winnetoufilmerna är Mario Adorf, Klaus Kinski, Dunja Rajter, Anthony Steel, Marie Versini och Götz George. Filmerna visades i Cinemascope, vilket var det häftigaste bioformatet på den tiden.

Christian Schickhardt 2010-08-28


Winnetou III - The Desperado Trail Trailer
Uploaded by moidixmois. - Check out other Film & TV videos.


"Winnetou" Pierre Brice sjunger en trudelutt på sin yacht vid Cõte d´azur 1966

Daliah Lavi i en av sina mest kända tyska schlager, Oh wann kommst du, från 1970.

Min mamma var en stor fan, så jag är uppväxt med hennes låtar.

Är inte denna video underbart brun-orange-70-tal så säg?!
Nog med nostalgi för idag. Imorgon fortsätter jag att blogga om DDR-indianerna. Ha en trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar