onsdag 30 januari 2013

Keep the Lights On - Göteborg International Film Festival

Regi: Ira Sachs, USA, 2012

"Detta kompromisslösa drama handlar om relationen mellan den danske dokumentärfilmaren Erik (Thure Lindhardt är perfekt i rollen) och advokaten Paul (Zachary Booth). Platsen är New York City. Det börjar 1997 som ett febrigt engångsligg men utvecklas snart till något mer och en otippad relation växer fram.

Under några kaotiska år bygger de ett liv och hem tillsammans men trots kärleken hotar destruktivitet och missbruk bandet mellan de två älskande. Ira Sachs har, med fingertoppskänsla för tid och plats, skapat en organiskt trollbindande realism som inte bara är känslomässigt naken och vacker utan också smärtsamt ärlig och mänsklig. 

En fenomenalt orädd film om att älska, trots allt."

-Niclas Goldberg, GIFF-


Relationen mellan Erik och Paul blir mer och mer destruktiv och plågsam, mycket realistiskt spelad av Zachary Booth och Thure Lindhardt, som med sin danska accent inte bara charmade Paul utan även mig. Fint skådespeleri som går under huden. Att jag även fick se min danska favoritskådespelerska Paprika Steen (Eriks mamma) i en biroll gjorde inte filmn sämre. New Yorks mångkulturella miljö och gayscen skildras mycket bra. Ett stort plus för filmens soundtrack, Arthur Russels underbara musik. Naket, ärligt, rakt - sevärt: fyra kråkor. 


Sä här tyckte The Guardian och Time Entertainment

Så här tyckte tittarna på Rotten TomatoesUr filmens soundtrack:Samtliga filmer jag sett och recenserat på årets Göteborg International Film Festival finns samlade under GIFF 2013 här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar