tisdag 13 september 2011

Hugo Boss - Adolf Hitlers "hovleverantör"Vi skriver år 2011 och ännu spökar det förgångna från Hitlertiden och nationalsocialismen. Drottning Silvia har på sistone gjort egna efterforskningar om sin fars förflutna under nazitiden. IKEA:s grundare Ingvar Kamprad har dock i motsats till drottningen inte gjort många ansträngningar för att göra upp med sitt nazistiska förflutna.  
Mode- och parfymjätten Hugo Boss gav för några år sedan tyska historieforskare i uppdrag, att undersöka firmans nazistiska förflutna.   
Hugo Boss ärvde på 1920-talet sina föräldrars lilla skrädderi i Metzingen nära Stuttgart med 30 anställda. Han trädde in i NSDAP (Tysklands Nationalsocialistiska Arbetarparti) redan 1931, alltså två år innan Hitler kom till makten. Man måste därmed anta att Boss var övertygad nazist. Medlemskapet i partiet gav honom många goda kontakter.  
Firman expanderade och utvecklade sig så småningom till "nazistisk hovleverantör". Här nedan två bilder som illustrerar Hugo Boss varumärken under 30-talet - en våt dröm för alla uniformsfetischister:

Alla SA- och SS-uniformer designades och tillverkades av Hugo Boss. Uniformerna framställdes av tvångsarbetare från Polen och Sovjetunionen. Till Hugo Boss fördel kan nämnas, att tvångsarbetarna fick lov att inta sina måltider i firmans matsal, där de tyska anställda åt - enligt mottot "Mätta arbetare jobbar bättre". Matförsörjningen i fånglägret var minst sagt undermålig.  
I intervjuer med f d tvångsarbetare kommer det dock fram vittnesmål om misshandel och hot om att bli skickad till koncentrationsläger, vilket är mindre smickrande för företaget.  
I forskningsprojektet har man även studerat amerikanarnas "avnazifieringsakt" av Hugo Boss. Han klassades som aktiv nazist, fråntogs sin rösträtt, dömdes att betala 100.000 Reichsmark i böter och förbjöds att driva företag. Boss avled 1948 och hans barnbarn övertog firman.  
Det var först på 1990-talet som firman Hugo Boss betalade ut ekonomisk ersättning till tvångsarbetarna. Detta skedde inte på eget initiativ, utan efter påtryckningar från en offentlig debatt om ersättning till alla de 100.000-tals tvångsarbetare i hela Tyskland. En grupp som man lätt glömmer bort när man talar om nazitiden. 
Ekonomihistorikern Roman Köster menar, att dagens ägare till Hugo Boss, som inte har några band till grundarfamiljen längre, är seriöst intresserade av att det nazistiska förflutna kommer till dagen. Hela studien skall snart offentliggöras och vara tillgänglig på nätet. 


Hugo Boss första modevisning:
Länkar: 

Hugobossorange.net  (på engelska)


Hugo Boss på wikipedia  (på engelska)


Intervju med ekonomihistorikern Roman Köster
Deutschlandradio Kultur  (på tyska)


Har du vägarna förbi Stuttgart passa på att besöka Outlet City Metzingen - ett av Tysklands bästa outlets. Jag har alltid köpt mina kostymer i Tyskland, toppenkvalitet!3 kommentarer:

 1. Oj! Det här visste jag inte om Hugo Boss. Intressant!

  SvaraRadera
 2. Mja, mjo, Boss var visserligen uniformsleverantör till det tredje riket, men han designade inte SS-uniformerna, och SA-uniformerna var från början ett surplushopkok från den koloniala tiden, och kan knappast tillskrivas någon egentlig "designer".

  Resten av uniformssnitten fanns redan representerade i Weimarrepublikens uniformsflora, men de likriktades och "förädlades" senare under Hitlers styre.

  /Uniformsfetischist

  SvaraRadera
 3. Hej uniformsfetischist, vilka är dina källor? Skulle vara intressant att ta del av dom.

  SvaraRadera