tisdag 27 december 2011

Naama Margolis skräck och rädsla - en israelisk Uppdrag Granskning

Haredi in Bet Shemesh. "You are sick. I'm healthy" (photo: youtube)


Sedan detta reportage visades i israelisk tv i fredags har relationen mellan ortodoxa och sekulära i landet hamnat högst upp på dagordningen. Naama Margolis, en 8-årig flicka flicka från Bet Shemesh har över en natt blivit en av de mest kända personerna i Israel, som alla talar om.  
I fredags berättades hennes historia i ett av israelisk tv:s mest populära program. Naama är rädd för att gå till skolan, som ligger några hundra meter från hennes hem. Anledningen är att hon blir bespottad och överöst med svordomar av ortodoxa judar, som tycker att hon inte är klädd enligt ortodoxa regler.  
Sedan rapporten sänts, har Israels premiärminister uttalat sig och fördömt beteendet, så har Beit Shemeshs borgmästare, däremot förbigår rabbinerna händelsen med talande tystnad - ingen har hittils yttrat sig offentligt. 
Israel håller mer och mer på att delas upp i två delar: en sekulär och en ortodox. I de ortodoxa städerna/ stadsdelarna måste kvinnor täcka sig och sitta längst bak i bussen. De får inte ens gå på samma trottoar som männen. 
Israel har redan fått sin motsvarighet till Rosa Parks, i form av  Tanya Rosenblit som vägrade att sitta i den bakre delen av bussen hon färdades i. 

Tanya Rosenblit finns på Facebook 

Se det engelsktextade israeliska reportaget och var beredd på snabba dialoger - man får vara kvick för att hänga med i textremsan, :-)

När jag ser i dessa religiösa mäns ögon, ser jag inte kärlek utan bara rädsla och hat. Samma hat som hos de muslimska fundamentalisterna. 
Var kommer allt detta hat ifrån? Och varför är det nästan alltid män som hatar? 
Jag bara undrar.... Eller har jag fel? Var inte rädd för att rätta mig då. Skriv gärna en kommentar nedan. 

Källa till detta inlägg är bloggen 972, där en av skribenterna är den israeliske journalisten Ami Kaufman. 
Han har bl.a. arbetat på den stora israeliska dagstidningen Haaretz, en viktig och kritisk källa om man är intresserad av israelisk politik. 

Denna rapport publicerades efter mitt inlägg, på morgonen den 27 december: Israel gender segregation row protest planned, BBC News Middle East

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 kommentarer:

  1. Nu är jag här och stjäl inlägg - igen :-)

    SvaraRadera
  2. Uri Avnery’s varning om de judiska Ayatollahs togs inte på allvar, nu kanske vaknar israelerna innan det blir för sent! – http://zope.gush-shalom.org/home/en/channels/avnery/1309538748/

    Einen guten Rutsch ins neue Jahr!

    SvaraRadera