torsdag 22 januari 2015

Revy med välförtjänt hybris

Hela Mölndalsrevyns ensemble rockar loss i strålkastarljuset


Full pott för Möllan Rouge

Min recension av årets Mölndalsrevy publicerad i Mölndals-Posten 2015-01-15

Klicka på bilderna om du vill se dom i större format


Mölndalsrevyn har gjort det igen. Årets premiär av  "Möllan Rouge" på Biograf Möllan är en succé. En renodlad nummerrevy med en kavalkad av sketcher, musik- och dansnummer, skämt och allvar. 

Medan stormen Egon härjade i trakten i lördags, välte träd och slet sönder elledningar samlades 295 mölndalsbor plus några utsocknes i den nyligen renoverade och digitaliserade Biografen Möllan. Anledningen var premiären av årets Mölndalsrevy.

I programbladet skriver de med glimten i ögat , att de "är bättre än någonsin. Faktum är att vi är så bra att vi fått storhetsvansinne. MÖLLAN ROUGE - en revy med hybris serverar allt."

Det var med rätt mycket skepsis som jag bänkade mig med kamera och penna i högsta hugg. Min misstro tycktes besannad när vi under de första tio minuterna serverades den ena dåliga ordvitsen efter den andra. Kal å Ada måste ha vänt sig i sina gravar flera gånger om.

Men min skepsis skulle snabbt övergå i glädje och förtjusning. Med buller och bång, glitter och glamour öppnar hela ensemblen med ledmotivet ur musikalen Cabaret, som här översatts till "Välkomna, angenämt, trevligt!" i ett sång- och dansnummer i bästa can-can-stil, till rungande applåder.

Sedan följer ett sprakande fyrverkeri av sketcher, sånger och dansnummer i ett högt tempo som det var länge sedan jag upplevde på en Mölndalsrevy. Borta är ramberättelse och de ibland gäspiga övergångarna mellan numren. Möllan Rouge är en renodlad nummerrevy och det är nyckeln till en blivande succé.

Som vanligt blandas skämt och allvar som det skall vara i en nyårsrevy. Revyveteranen Ulla Karin Olsén gör en oförglömlig "Fru Larsson slår slint" där hon med anspelning på vice talman Björn Söders uttalanden om svenskhet konstaterar: Allt är samernas fel! Hur hade de mage att flytta till Sverige innan de riktiga svenskarna kom hit? En suverän och vass text skriven av Erik Jensen, kryddad med humor och satir av högsta klass.

Ulla Karin Olsén är suverän i "Fru Larsson slår slint"


Andreas Nygård gör revypremiär bland annat med en underbart finstämd ballad om tiggeriet utanför mataffären, "Är det någon som ser dig?" Mölndalsrevyn räds inte allvaret. Att så närvarande och musikaliskt framföra en sång som tar upp tiggeriet i Sverige är imponerande.


Revyns nya stjärnskott Andreas Nygård


Andreas Nygård är så att säga Teaterhusets egen produkt. Han har spelat teater där sedan han var tio år. Hans insatser lyfter revyn till nya höjder och jag hoppas, att han inte går Per Anderssons väg, utan att vi får se mer av honom i Mölndal i framtiden.
Sammanlagt består årets revy av drygt tjugofem sketcher. Nämnas skall musikerna på scenen i bandet "Hybritts" som på ett suveränt sätt serverar oss musiknummer som Sylvia Vrethammars Viva España i tangoversion, Rolling Stones` "Sympathy for the devil" och Björn Skifs "Hooked on a feeling" för att nämna några. Allting live, inget playback här inte.

Omnämnas bör också parodin på Björn och Bennys "Kristina från Duvemåla", här i form av "Birgitta från Balltorp". Helt suveränt tolkad med härlig bondkomik av Henrik Bladlund, Lena Gustafsson, Andreas Nygård, Kent Vickell och Sandra Andersson.

I sketchen "Överklass" spelar Karin Mickelbo och Ulla Karin Olsén två överklassdamer som önskar sig tillbaka de gamla Moderaterna och visar vilka revyrävar de är. Briljant!

Revyrävarna Karin Mickelbo och Ulla Karin Olsén som överklassdamer


I "Republik, nu!" får vi se prinsessan Estelle alias Sandra Andersson inskolas på dagis. Två SÄPO-vakter med utpräglad stockholmsaccent alias Jimmy Tingstedt och Henrik Bladlund gör sitt bästa för att instruera dagisfröken i vilka förhållningsregler det är som gäller. I slutet håller Estelle upp en skylt med texten "Republik nu!" Det här var den enda sketchen som inte föll publiken i smaken, tystnaden som lade sig var bedövande och man hade kunnat höra en knappnål falla.

Mölndalsrevyn har roat oss sedan 1974. Det är bara att gratulera regissören Erik Ståhlberg, producenten Hanna Johansson och alla andra inblandade - med Möllan Rouge har de gemensamt skrivit svensk revyhistoria. Det är inte för intet som Mölndalsrevyn vunnit flera Revy-SM-titlar och blivit premierade med det fina priset "Karl Gerhardhatten".

Jag lyfter på hatten och delar ut fem mölndalskråkor i år.


- Fredagsmys i TV-soffan i bästa Robinsonanda: Vem i familjen skall röstas ut, vilka får vara kvar?


Ryska u-båtar "Under ytan" - dråpligt roligt och får publiken att kikna av skratt

Lena Gustafsson leder Melodikrysset utan musik, måste upplevas! 

Mölndalsrevyn  "Möllan Rouge"

Spelas på Biografen Möllan i Mölndals Folkets Hus till och med den 21 februari

Regi: Erik Ståhlberg

Producent: Hanna Johansson

Texter av: Lenny Alvefelt, Tim Kristoffer Gunnarsson, Erik Jensen, Hanna Johansson, Håkan Johnsson, Johan Leion, Göran Ljungkvist, Karin Mickelbo, Daniel Pawholm, Stefan Sjö

Skådespelare: Sandra Andersson, Henrik Bladlund, Lena Gustafsson, Karin Mickelbo, Andreas Nygård, Ulla Karin Olsén, Jimmy Tingstedt, Kent Vickell

Bandet HYBRITTS: Magnus Boqvist, Janschie Börjesson, Martin Egnell, Thomas Hagby

Speltid: Två och en halv timmar inklusive paus

Bäst: Andreas Nygård i balladen "Är det någon som ser dig", om tiggaren utanför mataffären. Text av Lenny Alvefelt.

Sämst: Ljussättningen, men det hoppas jag var en premiärmiss som kommer att rättas till.

Biljetter köps via hemsidan www.molndalsrevyn.se

Biljetter går även att köpa på Möllan mån-fre 9.00-15.00 och fredagar 17.00-18.30
Telefon: 031-27 59 10

Dessutom säljs biljetter på Ericsons Foto, Mölndals Centrum
Telefon: 031-87 87 00
Du hittar fler av mina recensioner och krönikor i Mölndals-Posten om du klickar här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar