torsdag 10 februari 2011

Vattenfalls VD ställd mot väggen


I somras skrev jag ett inlägg om Vattenfalls skogsskövling i Liberia.

Bolaget planerar nu att bygga tre nya kraftverk i Berlin, som ska drivas med "biomassa" från Afrika. Man vill köpa träflis från Liberias kautschuk-plantager, där det, enligt människorättsorganisationen "Transparency International Liberia" råder "slavliknande förhållanden".

Träflisen produceras av företaget "Buchanan Renewable", som ägs av den kanadensiske miljardären John McCall McBain. Han kallar sig själv för landets "välgörare", har goda kontakter med presidenten Ellen Johnson-Sirleaf och äger drygt hälften av landet Liberias resurser.

Träflis lastas i Buchanans hamn i Liberia

Vattenfall har tecknat ett 5-årigt leveransavtal med  Buchanan. Från 2020 räknar bolaget med att köpa en miljon ton träflis om året från Buchanan i Liberia, kanske det dubbla t o m. Träflisen ska sedan transporteras till Berlin för att eldas upp.

Berlins socialdemokratiske borgmästare Klaus Wowereit uppmanar Vattenfall, att undvika "långa transportvägar" (hur nu det ska gå till, min anm.), och "Die Grünen" befarar att stora mängder värdefull skog kommer att avverkas i Liberia.

Källor: Die Tageszeitung: Schweden streiten über Vattenfall 

           Die Tageszeitung: Vattenfalls zwielichtige Afrika-Connection

           Berliner Zeitung: Afrikanisches Feuerholz für Berlin

           Ny teknik: Vattenfall köper afrikanska gummiträd


Igår hade jag möjlighet att via Ekots facebooksida ställa en fråga till Vattenfalls VD Øystein Løseth. I morse svarade han i radion och du kan höra svaret här.

Vet dock inte om jag blivit så mycket klokare. Jag fick dock svar på en fråga av en av Europas mäktigaste VD:ar, prisad vare de sociala medierna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar