tisdag 15 februari 2011

Dvärgbandmasken anfaller!


Igår höll jag på att sätta  mitt morgonte i halsen, när jag i Göteborgs-Posten läste om att man hittat dvärgbandmask i en död räv i Uddevallatrakten. Masken lever i tarmen hos räven och avger ägg i djurets avföring. Värddjuren, räv eller hund, får inga sjukdomssymptom.

Människor smittas via bär, svamp eller grönsaker som kommit i kontakt med avföringen. I Alpområdena i Tyskland, Schweiz och Österrike där smittade rävar är vanliga, upptäcks tio fall hos människa per miljon invånare. Utgången är ofta dödlig. Om masken får spridning kan det bli förbjudet att plocka bär och svamp i skogarna.

Parasiten bygger bo och utvecklas som en svulst i levern . Sjukdomen kräver ständig behandling och i vissa fall levertransplantation. Äggen dör inte av att frysas in. Fallfrukt, bär och svamp måste kokas eller stekas, eller åtminstone sköljas noga, för att minska smittrisken.

Jag vill här passa på att tacka alla oansvariga svenskar som illegalt smugglat in husdjur från utlandet. Tack för att ni bidragit till att en del av det unika med Sverige snart kan vara ett minne blott. 

Att fritt kunna vandra i fjäll och skog, plocka bär och svamp och dricka friskt porlande bäckvatten - allt detta kanske vi inte kan fortsätta göra riskfritt längre. 

På måndag håller Statens Veterinärmedicinska  Anstalt ett extrainkallat möte. Där ska man bland annat lägga upp strategi tillsammans med Smittskyddsinstitutet och Livsmedelsverket om hur man ska gå till väga med information till allmänhet och livsmedelsindustrin.

Idag behandlade radions Vetandets värld detta ämne. Efter programmet kunde man chatta med Johan Höglund, professor i parasitologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Du kan läsa hela chatten här.

Jag kommer att följa utvecklingen noga i fortsättningen. Att plocka svamp och bär utan risk för sjukdomar är en av de sista friheterna vi har (kvar) i Sverige.

1 kommentar:

  1. Ja, du, detta blir en omställning. Faktum är att jag redan har blivit mer skeptisk till bärplockning efter en diarré orsakad av vildhallon i Änggårdsbergen 2005. Hm...Trodde det var fågelskit på hallonen.

    Men det pågår smittspårning, kanske lyckas de utrota eländet. Men då kommer väl en ny flane o släpper lös sin smittade hund

    Lotta

    Vad hände i Texas?

    SvaraRadera