lördag 12 februari 2011

Outside the Law - Frankrikes smutsiga kolonialkrig i NordafrikaGöteborg International Film Festival

Outside the Law

Rachid Boucharebs film är ett stort episkt berättat politiskt drama om tre algeriska bröders öden från att de lämnar sitt hemland till att de återförenas på 1950-talet i Paris kring den algeriska självständighetsrörelsen.

Här finns både gangster-action och stora känslor i Boucharebs hämndfilm på historien och det smutsiga franska kolonialkriget. Samma dag som Parisborna rusiga av glädje firar slutet av Andra Världskriget begår kolonialmakten fruktansvärda massakrer på civila i Algeriet.

Det är startskottet för motståndsrörelsen som även inifrån Frankrike försöker kämpa för Algeriets självständighet. 

Outside the Law, som är Algeriets bud på en Oscar, vittnar samtidigt om att den talangfulla Bouchareb har mod på de stora ambitiösa berättelser, som kan förändra folks världssyn. En spännande thriller och bitvis en nagelbitare. Mycket sevärd!

Regi: Rachid Bouchareb, Frankrike/Belgien/Algeriet, 2010

                                      Betyg: 4 mölndalskråkorDe revolutionära händelserna i Tunisien och Egypten skvätter också över på Algeriet, som även den är en diktatur som håller sin befolkning i ett järngrepp.

Det har även där förekommit protester med flera skadade, för en vecka sedan meddelade president Bouteflika att undantagstillståndet i landet mycket snart kan tas bort och att regeringen kommer att ta till nya åtgärder för att skapa jobb, och att den statskontrollerade televisionen och radion kommer att ge plats för alla politiska partier.

Bouteflika försöker alltså mota Olle i grind -få se om han lyckas eller om han står näst på tur att lämna ifrån sig makten.

Igår avgick äntligen Egyptens diktator efter 30 års styre. Jag har följt protesterna via al-Jazeera, bloggar och de sociala medierna. Idag hittade jag denna underbara musikvideo med upproret på Tahrirtorget som bakgrund: Till sist ett meddelande från Kairo till det iranska folket:
Outside the Law var den sista visningen på årets festival, och därmed också min sista recension. Filmen kommer inte på bio i Sverige utan har redan släppts på DVD. Alla mina inlägg och filmrecensioner från årets filmfestival finns samlade här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar