söndag 27 februari 2011

Halal Kriek - kan det va´nåt?


Om några veckor startar försäljningen av Sultana, en Halal Kriek som bryggs av det belgiska bryggeriet Caulier Péruwelz. Målgruppen är muslimer. Sultan blir den första maltdrycken med halal-certifiering i Europa. Certifieringen har godkänts av en algerisk imam. Halal Kriek kommer också att säljas i Frankrike, och man planerar att saluföra drycken även i Storbritannien, Tunisien, Kuwait och Tyskland.

Annars finns det ju redan sedan många år halal-öl, om man med halal endast menar att ölet är alkoholfritt. Många svenskar rynkar på näsan, men i Tyskland t.ex. ökar försäljningen av alkoholfri öl mer än det alkoholhaltiga. Exempel på goda alkoholfria öl: Erdinger Weißbier, Krombacher Alkoholfrei, Jever Fun och Clausthaler Extra Herb.

För de som inte vet vad en Kriek är, läs här vad Wikipedia skriver. Det viktigaste är att krieken skall innehålla fermenterade sura körsbär, ju surare desto godare. Tyvärr fuskar allt fler bryggerier idag, genom att tillsätta socker för att öka försäljningen och tillgodose massorna som inte förstått att en kriek skall vara sur - annars blir det saft!

När det kommer till suröl tillhör geuze mina favoriter, speciellt den här som mycket väl kan ersätta champagnen vid festliga tillfällen.


Är jag på besök i Stockholm blir det minst ett besök på Akkurat som har ett enormt utbud av Lambic & Geuze, flera lagrade -och alltid en Veckans Cantillon. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar