fredag 25 februari 2011

Avishai Cohen - en av jazzens giganter till Göteborg

Avishai Cohen

Idag blev jag glad ägare till konsertbiljetter för måndagens konsert med Avishai Cohen Göteborgs Konserthus. Jag förälskade mig i hans trio och hans musik för några år sedan på Skeppsholmen i samband med Stockholms Jazz & Blues Festival.  
Det var en underbar molnfri sommarkväll, där förutom Avishai även Miriam Makeba och Nils Landgren Funk Unit uppträdde.  
Avishai växte upp i en musikalisk familj vid Kibbutz Kabri i norra Israel. Han började spelade piano vid 9 års ålder, men bytte till kontrabas vid 14 års ålder. Efter militärtjänsten flyttade han till New York där han lärde känna andra jazzmusiker. 
Efter en lång period av uppträdanden på små klubbar, så fick Avishai ett samtal från jazzpianisten Chick Corea och erbjöds ett skivkontrakt. År 1996 blev Avishai en grundande medlem av Coreas sextett "Origin", och hans första fyra album släpptes därför under Coreas skivbolag Strech. Cohen uppträdde i Coreas band så sent som 2003, när han lämnade "Chick Corea New Trio"; han uppträder nuförtiden istället med sitt eget band, the Avishai Cohen Trio (med Mark Guiliana från New Jersey på trummor och israeliske Shai Maestro på pianot). Hans senare album har släppts med detta band. 
Han räknas till en av 1900-talets mest framgångsrika kontrabasspelare. 

Så här recenserar SvD:s Dan Backman Avishai Cohens nya skiva "Seven Seas": 
"Det låter lyrisk 70-talsjazz i allmänhet och ECM-jazz i synnerhet om Avishai Cohens nya album. Jag associerar till stilbildare som Keith Jarrett, Chick Corea och Pat Metheny. Pianisten Shai Maestra har en porlande spelstil som påminner om de två förstnämnda. Det är en musik som, precis som titeln antyder, färdas över haven. Vokal och instrumental världsmusikjazz är ett begrepp man skulle kunna ta till när musiken seglar från den sefardiska musiktraditionen till den europeiska och amerikanska jazzen. Kontrabasisten har denna gång spelat in i Göteborg och med svenska musiker, som kompletterar Cohens ordinarie grupp. Resultatet är mångfacetterat och böljande rytmiskt."
Avishai Cohen på myspace 
Avishai Cohen på facebook 
Här en inspelning som tyska WDR gjorde 2007:


Läs även 5 Mölndalskråkor till Avishai Cohen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar