onsdag 16 februari 2011

Högt i tak på stamHAKET


Haket på 1:a Långgatan vid Masthuggstorget, ett stenkast från STENA:s Danmarksterminal, hör till ett av mina  stamhak i Göteborg. Här finns inte bara ett av stans största och bästa ölutbud, här är det högt i tak -och då talar jag inte om arkitektur.

På Haket kan alla vara sig själva, stammisfaktorn är hög och här samsas synthare, folkmusiker, flator, transor och läderbögar -och ingen tycker det är något konstigt med det.


Svenska Ölfrämjandet i Göteborg håller sina medlemsmöten och ölprovningar här. I lördags var det ost- och ölprovning där följande tre kombinationer testades:

1.) Belle Noir, en 18 månader lagrad hård getost från Holland mötte Raging Bitch – Flying Dog 8,3%, en IPA med belgiska toner. -IPA:n tog fram ostsmaken så den blev fylligare än innan, samtidigt dämpades den torkade frukttonen i ölet.

2.) Knockanore, en rökt, hårdost av komjölk från Irland mötte Jólabjór – Ölvisholt Brygghús 6,5% med ganska milda röktoner. -En riktigt kraftigt och god kallrökt ost som passade fint ihop med ölen.

3.) Fromage de Riom extra, en grönmögel gjord på komjölk från Rhônedalen mötte Meantime London Porter 6,5 %. -Krämig och fyllig och vansinnigt god ost som passade utmärkt med den ganska milda portern.

Ostarna serverades av Ostklubben, Linnégatans ostaffär

Det är en fantastisk upplevelse när olika smaker gifter sig i munnen med varandra.

Här min favorit när det gäller att blanda öl och choklad: 
Pröva en bit ljus mjölkchoklad med havssalt och blanda det i munnen med Aecht Schlenkerla Rauchbier, det berömda rökölet från Bamberg. Jag lovar dig att du får uppleva en smaksensation du aldrig kommer att glömma.

Haket ligger på ratebeers lista över de 50 bästa pubarna i världen. Du kan läsa deras rating här.

Bäst på fat just nu enligt min mening: Nøgne Porter från Norge, bäst på flaska: Ayinger Winter Bock från Bayern. 

Men smaken är ju som bekant delad. Från att ha varit Lager Boy har jag under senare år mer och mer gått över till mörkt öl som stout & porter. I´m not afraid of the dark any more.
Men, som min engelske vän Bob alltid säger: It´s the people who make the place. Det är blandningen av människor som gör Haket så speciellt.

Nu på lördag den 19/2 kommer Linnea Södahl dit för en minikonsert.
Läs även: Sushi och porter förlänger livet, om sushirestaurangen Yamato som ligger vägg i vägg med Haket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar