måndag 7 februari 2011

Det finns inga homosexuella i Iran


Göteborg International Film Festival

Dog Sweat

Inte ens det mest konforma samhälle kan ta död på den enskilda människans lust till kärlek. I detta drama skildras ett antal yngre människor i Teheran och deras strävan efter ett privatliv utan pekpinnar från föräldrar och stat.

Dog Sweat (titeln syftar på en lokal variant av hembränt) ger oss närgångna och konkreta bilder av kampen i det lilla formatet, den att få vara sig själv. Var skall man mötas när grannarna är misstänksamma? Hur bete sig om man är gay i ett samhälle som deklarerat att där inte finns några homosexuella? Hur förklara närvaron av en kondom för mamma?

Hossein Keshavarz ger oss kunskap om de ungas situation i Iran. Det är en  allvarsam storstadsskildring men inte utan ett stort mått av humor.

Filmen är inspelad i Teheran och följer ett gäng ungdomar som trots övervakning av sedlighetspolis försöker  leva ett så normalt liv som möjligt. Konflikten med föräldragenerationen och det styrande islamistpartiet är ständigt närvarande. 

Det är inget stort skådespeleri vi ser i denna film, men den är klart intressant för att den visar bilder inifrån Iran som vi vanligtvis inte ser. Regissören var närvarande och svarade på publikens frågor efteråt.

Regi: Hossein Keshavarz, Iran, 2010
                                   

                                           Betyg: 3 mölndalskråkor

SPIEGEL Internationals artikel The Gay Sons of Allah - från 2009 men fortfarande aktuell. Artikeln går igenom situationen för homosexuella i den muslimska världen land för land.Alla mina inlägg och filmrecensioner från årets filmfestival finns samlade här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar