söndag 10 juli 2011

Med Ångaren Bohuslän genom SotekanalenIgår firades Sotekanalens Dag på Ramsvikslandet, och jag passade på att ta en tur med Ångaren Bohuslän, från Kungshamn till Hunnebostrand t o r. En härlig högsommardag, bättre väder hade man inte kunnat önska sig!  
Det låg delvis nostalgiska skäl som låg bakom min resa igår Jag hade inte seglat genom Sotekanalen sedan jag var 15 år. I stort sett varje sommarlov vistades jag hos mormor och morfar i Sverige. En av höjdpunkterna var att följa med på morfars pedantskötta träsnipa "Nillie". 
Hon förde oss ofta upp till Kosteröarna, och på vägen låg vi för det mesta i naturhamnar. Ibland lade vi dock till i hamnar som Fjällbacka eller Hunnebostrand. Det var fantastiska somrar som jag ofta tänker tillbaka på.
Nedan lite bilder som jag tog med mobilkameran, en del blev riktigt bra om jag får berömma mig själv lite.  
Klicka på bilderna om du vill se dom i större format.Bohuslän byggdes på Eriksbergs Mekaniska Verkstad för Marstrands Nya Ångfartygs AB (Marstrandsbolaget) den 15 december 1913, och är idag det enda kvarvarande ångfartyget i trafik på Sveriges västkust.  
I mer än 40 år gick hon på traden Göteborg - Lysekil - Smögen - Gravarne (nuvarande Kungshamn). Hösten 1963 lades hon upp, och två år senare såldes hon till upphuggning. 
Sällskapet Ångbåten räddade henne till eftervärlden genom att sälja 600 andelar á 100 kronor, vilket gav den nödvändiga summan 60 000 kronor.
Idag går ångaren sommartid på abonnemang och tidtabellsmässiga resor längst Bohuskusten och i Göteborgs skärgård. Hon bemannas då av en ideellt arbetande besättning. 
Hon är idag renoverad till i det närmaste originalskicket från 1914, K-märkt och klassad som traditionsfartyg.

Genom Sotekanalen:


Håll för öronen!    ;-)

Broöppning:


Fler bilder hittar du i mitt Facebookalbum  här.Lästips: smögenbryggan.se,
bilder och text om byggandet av Sotekanalen 1930-1935Lästips: Ångbåtswebben
Ångaren Bohusläns hemsidaVad passar bättre en sån här dag än musik av Evert Taube?

Jag har aldrig hört Taube på danska förut, men här hittade jag en inspelning av "Så länge skutan kan gå" - riktigt bra!

 .. och så är det Kim Larsen också.
Till sist utropar jag SKÅL! med Ångare Bohusläns egen öl, specialtillverkad av Grebbestads Bryggeri!Extramaterial:

Följ denna engelsman när han bygger en modell av S/S Bohuslän,
snacka om eldsjäl!

Kolla också:
Strandhugg med skulpturer och tingeltangel i Hunnebostrand

1 kommentar:

  1. Fint reportage Christian och fina bilder. Jag vet inte hur många gånger jag gått genom Sotekanalen med olika båtar, men man kan aldrig få nog. Rolf

    SvaraRadera