torsdag 27 oktober 2011

Öppna de svenska STASI-arkiven! Vad finns att dölja?

STASI-emblem (Ministeriet för statssäkerhet)


Äntligen finns det en politisk majoritet i den svenska riksdagen för att öppna de svenska STASI-arkiven.  
I början av 1990-talet fick Säpo information om att det av Stasis arkiv framgick att ett 50-tal svenskar skulle ha arbetat åt den östtyska säkerhetstjänsten. 
I dag har en person – professor Birgitta Almgren – rätt att läsa Säpos handlingar om Stasiagenterna. Frågan om fler ska få ta del av informationen om dessa svenskar är föremål för politisk debatt. 
Nu sätter Socialdemokraterna ned foten. Partiets inställning är att Stasiarkiven i ”största möjliga” utsträckning ska öppnas för allmänheten. 
- Tiden är väl mogen, tycker jag. Vi är för öppenhet, och att säga att man inte ska gå in i arkiven, nu när krutröken har lagt sig, är att slå vakt om slutenheten, säger Sven-Erik Österberg (S), partiets gruppledare i riksdagens konstitutionsutskott. Läs mer på SvD här. 

I Tyskland kan vem som helst gå och och läsa sin akt i det f d STASI-arkivet. Här råder total öppenhet, och för mig har det varit närmast obegripligt varför vi inte har samma möjlighet i Sverige - när vi vet att det fanns IM (informella medarbetare) för STASI även i vårt land.  
Förutom socialdemokraterna ställer sig också miljöpartiet, vänstern (!) och sverigedemokraterna bakom förslaget att offentliggöra akterna. Det finns alltså en politisk majoritet i riksdagen, och ironiskt nog är det moderaterna med justitieminister Beatrice Ask i spetsen som vidhåller hemlighetsmakeriet och vägrar släppa på arkivet. 
Vad finns det att dölja? Lyssna: Sven-Erik Österberg, S, vill öppna arkivenJag har i tidigare inlägg skrivit om det svenska stödet för DDR och STASI, bl.a. här:
De har blod på sina händer - Offentliggör alla svenska STASI-agenter!


Länkar: 


Ask vill inte öppna stasiarkiv på SvD

S: Dags att öppna SÄPO:s stasiarkiv på SvD

Dags öppna stasiarkiv på Helsingborgs Dagblad

S vill öppna SÄPO:s stasiarkiv på Expressen

Nu vill till och med V öppna stasiarkiven, ledare på SvD

Majoritet vill öppna stasiarkiv på Upsala Nya Tidning


Avslutningsvis en bra tysk tv-dokumentär om STASI:s historia på engelska:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar