lördag 7 augusti 2010

Är det detta som är svenska folkets tillgångar?


"Sälj inte ut svenska folkets mödosamt uppbyggda gemensamma tillgångar" låter det från rödgröna vänstern med anledning av Centerns förslag att sälja delar av Vattenfall.

Vilka är då "de mödosamt uppbyggda tillgångarna"? Är det de gamla utslitna och livsfarliga kärnkraftverken i Hamburg, som gång på gång måste stängas ner p g a bränder och andra incidenter? Är det de tyska brunkolskraftverken som man köpte upp för en billig penning, när DDR hade kollapsat? Vattenfall försörjer just nu ensamt hela östra Tyskland med elektricitet, cirka 16 miljoner människor.


Bolaget planerar nu att bygga tre nya kraftverk i Berlin, som ska drivas med "biomassa" från Afrika. Man vill köpa träflis från Liberias kautschuk-plantager, där det, enligt människorättsorganisationen "Transparency International Liberia" råder "slavliknande förhållanden".  Träflisen produceras av företaget "Buchanan Renewable", som ägs av den kanadensiske miljardären John McCall McBain. Han kallar sig själv för landets "välgörare", har goda kontakter med presidenten Ellen Johnson-Sirleaf och äger drygt hälften av landet Liberias resurser.

Träflis lastas i Buchanans hamn i Liberia.

Vattenfall har tecknat ett 5-årigt leveransavtal med  Buchanan. Från 2020 räknar bolaget med att köpa en miljon ton träflis om året från Buchanan i Liberia, kanske det dubbla t o m. Träflisen ska sedan transporteras till Berlin för att eldas upp.

Berlins socialdemokratiske borgmästare Klaus Wowereit uppmanar Vattenfall, att undvika "långa transportvägar" (hur nu det ska gå till, min anm.), och "Die Grünen" befarar att stora mängder värdefull skog kommer att avverkas i Liberia. 

Vad är det som är så viktigt med detta, att svenska folket måste äga det? Är det inte bättre att använda pengarna från en försäljning till att investera i ny, ren och förnybar energi i Sverige? 

Källor: Die Tageszeitung: Schweden streiten über Vattenfall 

           Die Tageszeitung: Vattenfalls zwielichtige Afrika-Connection

           Berliner Zeitung: Afrikanisches Feuerholz für Berlin

           Ny teknik: Vattenfall köper afrikanska gummiträd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar