torsdag 5 augusti 2010

Om niqab, burkor, slöjor, religiösa friskolor - och Jan Björklund

Dagens snackis på bloggar och i gammelmedia är Jan Björklunds utspel "Vi vågar ta i obekväma frågor", om att förbjuda burka och heltäckande slöjor av typ niqab i skolorna. Allvarligt talat, hur många av Sveriges lärare och elever bär heltäckande slöja i skolorna? En, två, fem? Inte är det mer än en handfull i alla fall. Jag får inte bort tanken, att detta är ett populistiskt utspel för att fiska röster i grumligt vatten. Sverigedemokraternas opinionssiffror har varit för stora helt enkelt, på sistone. Björklunds utspel kommer dagen efter United Brands opinionsundersökning, som ger SD 6,5 % och en vågmästarroll mellan blocken.

Jag instämmer fullständigt i, att det är olämpligt med heltäckande slöja i skolarbetet. Den mänskliga kommunikationen består inte enbart av ord; kroppsspråk och mimik är minst lika viktiga. Minspelet i en människas ansikte är nödvändig för att se, om motparten är glad, ledsen, arg eller ironisk.

Jag har läst bloggar och artiklar idag om Björklunds utspel, även läsarnas kommentarer; och där framgår helt tydligt, att många inte förstår skillnaderna mellan slöja, huvudduk, niqab och burka. Kommentatorerna blandar ihop dessa symboler och generaliserar genom att kalla alltihop för "burkor" och "slöjor". 

Niqab On The Rocks - shaken not stirred
 Jag är motståndare till religiösa friskolor. Vi har skilt kyrka och stat i Sverige för att vi anser att varje människa är fri. Ingen präst, imam eller rabbin ska bestämma över våra liv. Husförhörens tid är historia. Därför är det för mig obegripligt, att vi i Sverige idag tillåter indoktrinering av barn från småbarnsåldern och uppåt, och då menar jag ALLA religioner.

Skolavslutningen t.ex. ska inte ske i kyrkan. Undervisningen ska vara sekulär; barnen ska ha rätt till samma undervisning oavsett kön eller religiös tillhörighet. När barnet har blivit vuxen, kan det välja om det vill tro - och vilken tro det vill tillhöra. Av samma anledning är jag emot barndop; ett barn är försvarslöst och kan inte välja.

Frågan om heltäckande slöja går att lösa lokalt på varje enskild skola, det behövs ingen lagstiftning för det. Staten ska inte bestämma över människors klädsel. Om den skulle göra det, vad blir då nästa steg?


Tillägg: I senaste mångfaldsbarometern anger 90 % av svenska folket, att det inte är okej att bära slöjor som täcker ansiktet i skolan eller på jobbet.

1 kommentar:

  1. Hm, väldigt intressant! Jag håller med dig till en stor del av det du skriver faktiskt!

    SvaraRadera