söndag 15 augusti 2010

Lyssna på Gabriels historia

Sex migranter från Eritrea har skjutits ihjäl nära gränsen mellan Egypten och Israel. Fyra av dem sköts av flyktingsmugglare och två av egyptiska gränsbevakare, uppgav en egyptisk säkerhetskälla på lördagen. Detta är en liten notis ur Dagens nyheter, Du kan läsa hela om du klickar här.

Varje år söker sig hundratals afrikaner till Israel för att söka asyl och arbete. Många av dem tar sig in i landet illegalt. FN har kritiserat Egypten för att ha dödat 60 afrikanska flyktingar i Sinaiöknen sedan 2007. Varje sådan händelse brukar på sin höjd bli en liten notis i tidningarnas ytterspalter. Att Egypten ägnar sig åt krypskytte mot afrikanska flyktingar, som är på flykt, uppmärksammas knappast alls, och brukar inte få några stora rubriker i svenska media.

Den israeliska människorättsorganisationen "Advocats for asylum" (Advokater för asyl) engagerar sig i asyl- och flyktingfrågor. Du hittar deras hemsida, asylumseekers.org om du klickar här. 

Hör Gabriels historia, en flykting från södra Sudan, i detta animerade vittnesmål. Han berättar om sin flykt från Egypten till Israel. Många blir skjutna av egyptiska soldater; andra, som klarat sig över till andra sidan, direktavvisas  ibland av de israeliska gränsvakterna, tillbaka i händerna på egyptierna. En Moment 22-situation för dessa flyktingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar