onsdag 11 augusti 2010

Cinema JeninNär den första intifadan bröt ut 1987, stängdes den enda biografen i Jenin, en stad på Västbanken med 50.000 invånare. Den har varit stängd och tillåtits förfalla sedan dess, i över 20 år.

I veckan som var, återinvigdes den nyrestaurerade biografen, tack vare den tyske filmregissören Marcus Vetter; i Sverige mest känd som regissör till "Der Tunnel", om hur människor i Östberlin grävde tunnlar under Berlinmuren för att fly till väst. Filmen har visats i svensk TV.

På Marcus Vetters initiativ startades återuppbyggnaden av biografen, med stöd från tyska regeringens fond "Future For Palestine", Roger Waters från Pink Floyd, de palestinska myndighetrna samt privata donatorer. Förra veckan öppnades "Cinema Jenin" med en festakt, där bl.a. Bianca Jagger invigningstalade.

Bianca Jagger invigningstalar

Biografen inrymmer 350 platser, en utomhusbio, ett café, ett guest house, ett filmbibliotek och en studio för dubbning av filmer. Det här reportaget från Reuters visar restaureringsarbetena:
Öppningsfilmen blev Marcus Vetters dokumentär "Heart Of Jenin", en berättelse om Ahmed,  en palestinsk pojke som levde i flyktinglägret i Jenin, på Västbanken. I november 2005, 12 år gammal, sköts han av en israelisk krypskytt, som misstog hans leksaks-maskingevär för att vara ett äkta vapen. Hans föräldrar beslöt att donera sonens hjärta till Israel. Filmen handlar också om Samah, den israeliska flicka som nu lever med Ahmeds hjärta. För Ahmed's föräldrar lever deras son vidare genom flickan som en önskan om fred med Israel. En gåva kan förändra och "borra hål i muren", när det finns någon på den andra sidan som vill ta emot den. Filmen har vunnit många priser, men Vetter var olycklig över, att den inte kunde visas inför publik i Jenin, där filmen utspelar sig. Det var då hans idé med återuppbyggnaden av biografen föddes. Här trailern till filmen:THE HEART OF JENIN Trailer from Lior Geller on Vimeo.


Mer att läsa:

Klicka här för reportage om invigningen av Cinema Jenin i Haaretz 

Klicka här för artikel om projektet Cinema Jenin från DW-World

Klicka här för tyska utrikesministeriets sida "Future For Palestine"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar