söndag 1 augusti 2010

Om skampålar och skamparader

1988 var jag i Kina på en 5-veckors cykelsemester,   organiserat av "Äventyrsresor". Vi var ett gäng på 15 personer som cyklade mellan 4 och 7 mil om dagen i södra Kina. Det var året innan massakern på Himmelska Fridens Torg, och det var mycket sällsynt med turister, framförallt på landsbygden och i småstäderna, där vi rörde oss. Vart vi än kom, blev vi omringade av glada skrattande barn, som tog på oss som om vi kom från en främmande planet. Vår guide var mycket frispråkig, han berättade t o m från den tiden hans föräldrar satt i omskolningsläger under "De fyras gängs" styre.

En dag, när vi cyklandes kom till en liten småstad, passerade vi ett fängelse som var omgärdad av röda tegelmurar med taggtråd. Det var nästan som i Kalle Anka och Björnligan: Fångarna hade svartvitrandiga kläder, en järnkula fastkedjad runt ena vristen, och hackade sten. När vi närmade oss stadens centrum, kördes en lastbil med flak, packad med fångar, vars huvuden var rakade, runt, runt, runt torget.

Människomassor hötte med nävarna, skrek åt fångarna och spottade i marken. Fångarnas huvuden var rakade. De vaktades av poliser. Vår guide berättade, att detta var ett vanligt förfarande. De visades upp som avskräckande exempel; de som skulle avrättas, fick en kula i nacken. Räkningen skickas för betalning till dom anhöriga. Så är det visst fortfarande. Tusentals människor avrättas i Kina med nackskott varje år. Vi var ganska så chockade över att ha fått bevittna ett sådant spektakel.

I dagens DN står det att läsa, att nu har Kina beslutat att förbjuda de offentliga utskämningsmetoderna, där kriminella får gå i parad genom stadens gator. 

"Det förödmjukande bestraffningssystemet har väckt stor ilska bland Internetaktivister, och tidigare i juli startades en kampanj mot metoden. En talesman vid den offentliga säkerhetsbyrån i provinsen Henan har nu bekräftat förbudet, skriver Reuters."

Från en demokratins högborg till en annan: Bomb-Kims Nordkorea. 

Under rubriken "Ställd vid skampålen" skriver Göteborgs-Posten idag följande: 

"Det internationella fotbollförbundet FIFA utreder uppgifter om att Nordkoreas landslag bestraffats efter misslyckandet i sommarens VM.

Efter en heroisk insats i inledningsmatchen mot Brasilien, som Nordkorea förlorade med 1–2, beslutade de nordkoreanska myndigheterna att lagets nästa match skulle sändas direkt i tv.
Det lär ha varit första gången som ett internationellt sportevenemang direktsändes i nordkoreansk tv. Det blev storstryk. 0–7 mot Portugal. Även den tredje matchen i gruppspelet slutade med förlust, 0–3 mot Elfenbenskusten. Efter hemkomsten till Nordkorea tvingades hela laget till en offentlig session vid skampålen. Enda undantagen var två spelare, däribland målskytten Jong Tae-Se, som från Sydafrika reste till Japan där de är födda.

Sex timmars kritik
Inför 400 regeringstjänstemän, studenter och idrottare utsattes truppen och lagledningen den 2 juli för en sex timmar lång utfrågning och ideologisk kritik i Folkets kulturpalats i huvudstaden Pyongyang.
Värst råkade tränaren Kim Jong-Hun ut. Han har uteslutits ur det styrande Arbetarpartiet och livnär sig nu som byggnadsarbetare. Den tv-kommentator som refererade förlustmatchen mot Portugal kritiserade spelarnas insatser, person för person. De anklagades även av idrottsminister Park Myong-Chol för att ha svikit Kim Jong-Uns förtroende. Kim Jong-Un är yngste son till landets diktator Kim Jong-Il. Uppgiften är ytterligare ett tecken på att 27-åringen håller på att lanseras som Nordkoreas näste ledare.
Uppgifterna om bestraffningarna kommer från radiostationen Radio Free Asia och den sydkoreanska dagstidningen Chosun Ilbo. Deras källor sägs vara nordkoreaner i exil, sydkoreansk underrättelsetjänst samt kinesiska affärsmän som nyligen besökt Pyongyang.

Bollar av betong
FIFA utreder uppgifterna eftersom det internationella fotbollförbundet ser allvarligt på politisk inblandning i fotbollsfrågor. I värsta fall kan FIFA besluta att stänga av ett land från internationella matcher.

FIFA hötte tidigare i sommar med fingrarna åt två andra länder där statsledningen ville lägga sig i att landslagen slagits ut i VM:s gruppspel, Elfenbenskusten och Frankrike. De värsta exemplen på hur ledare bestraffat landslagsmän efter förluster är från 1990-talets Irak. Vid ett tillfälle tvingades spelare att sparka på bollar av betong, vid ett annat piskades deras fotsulor. Båda gångerna skedde bestraffningarna på order av Saddam Husseins son Uday, som var ordförande i Iraks olympiska kommitté."

PS Sedan jag skrev detta har det gått några timmar, och Aftonbladet publicerat denna artikel:

Nordkoreas tränare dömd – till slavjobb: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article7554952.ab


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar