lördag 14 augusti 2010

Angelique Kidjo fick Götaplatsen att koka!

Angelique Kidjo
Första gången jag lysnade på Angelique Kidjo var i början på 90-talet, på Chalmers Summerclub. Ingen kände egentligen till henne, inklusive mig. Det enda jag visste var, att det var en kvinnlig sångerska från Afrika. Hon fick den lilla klubben att koka, med sina heta rytmer! Därefter har jag sett henne på Rondo och på Vågen. Konserten på Vågen ägde rum dagen efter den förfärliga Backabranden, då 64 ungdomar dog i flammorna på ett diskotek vid Backaplan.

Ikväll gav Angelique en bejublad konsert på Götaplatsen, inför tusentals entusiastiska och dansande fans. Hon höll ett litet minnestal om Backabranden, och sjöng en underbar vacker version av "Petit fleur" till minnet av offren. Då ville arrangörerna ställa in konserten, men hon vägrade. Hon berättade, att i Afrika hedrar man sina döda med att dansa och sjunga.

Energiknippet från Benin, som älskar att dansa, var något vingklippt igår. Hon hade stukat foten vid en konsert tidigare i veckan i Italien, och fick genomföra kvällens konsert ömsom sittandes, ömsom halvt ståendes. Men det gjorde ingenting! Kidjo gav järnet från början till slut. Under "Mama Africa" begav hon sig med kryckor och ledsagare ner för trappan mot publiken. En del av dem lockade hon med sig tillbaka, och hela konserten avslutades med "Agolo" och dansande fans på scenen. För min del är denna konsert ett minne för livet!

Patrik Lindgren i Göteborgs-Posten ger fyra av fem fyrar, och skriver:

"Bäst: Move on up, hon ger verkligen en ny dimension till Mayfields klassiker.
Sämst: Det blir förstås lite hämmande med en sångerska som inte kan röra sig på scen".

Läs hela GP:s recension om Du klickar här! 

Jag tycker inte att telefoninspelade videor blir så bra, därför spelade jag inte in något av kvällens konsert. Avslutar istället med ett proffsigt klipp, som jag hittade på YouTube: MOVE ON UP! Den återger mycket väl stämningen på Götaplatsen igår kväll.
Klicka här för Angelique Kidjos hemsida!

1 kommentar:

  1. Jag dansade på scenen den underbar kväll och det var magisk att får träffar min största idol, krama henne,min sambo filmade för fullt :)Kidjo var så väcker, a real queen of Africa. Kul att du skrev om denna fantastisk kväll.

    SvaraRadera