torsdag 26 augusti 2010

Höstpremiär för CinemateketI tisdags startade Cinemateket i Göteborg sitt höstprogram på anrika Bio Capitol vid Skanstorget. I höst kör de bland annat en serie Buster Keaton-filmer. De visas med pianoackompanjemang av Stefan Wingefors.


Premiärfilmen var "The Cameraman" från 1928; på svenska "Kanonfotografen". Det är en underbar känsla att se stumfilm på stor bioduk. Pianisten sitter med ryggen mot publiken och försöker anpassa sitt spel efter handlingens tempo, vilket Stefan Wingefors gjorde med bravur. Han fick starka och långa applåder efter filmens slut.

Så här måste det har varit, när min morfar var ung och såg "Helan och Halvan filmer" på "Gnistan" på Kvilletorget, Lindholmens Biograf på Aftonstjärnan eller "Roxy" på Kyrkbytorget. Som barn tog morfar med mig på matinéer. Jag minns att vi såg "Slaghöken" med Errol Flynn på Biorama. Hade man otur, fick man plats bakom en pelare! Eller "Spartacus" med Kirk Douglas och Laurence Olivier på "Draken". Numera finns det tyvärr inte så många singelbiografer kvar i Göteborg.

The Cameraman blev Buster Keatons sista stora film, regisserad tillsammans med Edward Sedgwick. Den har beskrivits "som en journalfilm av Buster Keaton om en journalfilm med Buster Keaton."

Dokumentära bilder blandas med spelscener, och ibland smälter de samman; som när Keaton och hans älskade drunknar i konfetti under en parad i New York, och kameran gör en utåkning så att vi ser, att den världsberömde piloten Charles Lindbergh, som året innan gjorde den första flygningen över Atlanten, sitter i bilen bakom dem.

Keaton hade strukit tre fjärdedelar av manuset. Han menade, "att de bästa komedierna är enkla, och ger komikern rörelsefrihet."

Sammanfattningsvis: En underhållande komedi om en tafflig journalfilmsfotograf, som gör allt för att få kvinnan han älskar. I filmen förekommer också en liten apa, som är så väldresserad, att jag undrar hur sjutton dom har burit sig åt, för att få den spela med så bra i de rätt så actionbetonade scenerna. Mitt betyg: 4 poäng av fem. 

Filmen ligger ute på YouTube uppdelad i sju delar, se första delen här om Du vill.

I eftermiddag klockan 17 är det dags för höstens andra föreställning. Då ska jag på förhandsvisning av Jean-Pierre Jeunets nya film "Micmacs".

Så här beskriver Cinemateket filmen: Hemlös drömmare med kula i huvudet träffar kreativt kollektiv bosatt på skrotupplag och beslutar att hämnas på vapenindustrin. ”Den blev faktiskt lite som en blandning av Delicatessen och Amélie från Montmartre.” – Jean-Pierre Jeunet.

Se filmtrailern här:
Är Du intresserad av Cinematekets filmvisningar? Jag köpte det nya årskortet, som gäller t o m augusti nästa år. Det kostar 80.- kronor, och därefter kostar varje föreställning 45.- kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar