måndag 19 december 2011

Kim Jong-il is not looking at things any moreBREAKING NEWS

Idag på morgonen rapporterar Sveriges Radio att Nordkoreas store ledare Kim Jong-il avled i lördags av en hjärtattack, 69 år gammal: 
"Den excentriske Kim Jong Il har styrt Nordkorea med järnhand sedan 1994 då han efterträdde sin far, landets grundare Kim Il Sung efter dennes död. 
Både Sydkoreas och Japans regeringar ska hålla extrainsatta krismöten till följd av Kims död. Sydkoreas väpnade styrkor har under morgonen försatts i högsta beredskap.
För frågan är vad som händer nu. Kim Jong Il har rapporterats att den senaste tiden försökt bereda väg för sin tredje son, Kim Jong Un, att efterträda honom som Nordkoreas ledare. 
Kim Jong Un har placerats på högt uppsatta positioner och överrösts med fina titlar av sin far, bland annat ska han ha blivit utsedd till en fyrastjärnig general. 
Kim Jong Un uppges inte ens ha fyllt 30 ännu och det har spekulerats i hur mycket stöd han egentligen har bland de många äldre militärerna och partiveteranerna. 
Frågan är om Kim Jong Un nu har vad som krävs för att konsolidera sin makt i världens mest slutna diktatur, eller om landet kommer att kastas in i en kaosartad ledarstrid. Det kan spilla över på grannlandet Sydkorea."

Utrikesminister Carl Bildt kommenterar så här på sin blogg Alla dessa dagar

Så här skrev jag på min blogg i maj, där jag uppmärksammade en rapport från Amnesty International om, att 200 000 människor hålls i sex gigantiska fångläger. Läs även om de svenska supportrarna till Nordkoreas diktatur.

Mer om Kim Jong-ils död på:  Svenska Dagbladet

Som följd av den store ledarens död kommer nog tyvärr en av mina favoritbloggar att läggas ner:
Kim Jong-il looking on things.  

Detta till trots kommer det inte att hindra varken mig eller det koreanska folket att fira döden av en av vårldens största tyranner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar