torsdag 15 december 2011

Mama Africa in Oslo

Första gången jag lyssnade på Angelique Kidjo var i början på 90-talet, på Chalmers Summerclub. Hon fick den lilla klubben att koka, med sina heta rytmer! Därefter har jag sett henne på Rondo och på Vågen. Konserten på Vågen ägde rum dagen efter den förfärliga Backabranden, då 64 ungdomar dog i flammorna på ett diskotek vid Backaplan.


I fjol gav Angelique en bejublad konsert på Götaplatsen, inför tusentals entusiastiska och dansande fans. Hon höll ett litet minnestal om Backabranden, och sjöng en underbar vacker version av "Petit fleur" till minnet av offren. Då ville arrangörerna ställa in konserten, men hon vägrade. Hon berättade, att i Afrika hedrar man sina döda med att dansa och sjunga. 
Energiknippet från Benin, som älskar att dansa, var något vingklippt den dagen. Hon hade stukat foten vid en konsert tidigare i veckan i Italien, och fick genomföra kvällens konsert ömsom sittandes, ömsom halvt ståendes. Men det gjorde ingenting! Kidjo gav järnet från början till slut. 
Under "Mama Africa" begav hon sig med kryckor och ledsagare ner för trappan mot publiken. En del av dem lockade hon med sig tillbaka, och hela konserten avslutades med "Agolo" och dansande fans på scenen. För min del är denna konsert ett minne för livet!

På YouTube hittade jag häromdan två klipp från Nobels fredskonsert i Oslo förra helgen. I det första, Mama Africa utför hon ett mästerverk: hon får den annars så stela konsertpubliken att sjunga, hoppa och studsa av glädje.  
I klipp nummer två sjunger hon Curtis Mayfields soulklassiker Move on up tillsammans med samtliga artister i en grande finale. Du som missade tv-sändningen: klicka och njut! 


Mama Africa

Move on up
Till slut kanske man borde nämna något om årets pristagare, 
du kan läsa om dem här på fredspriskommittéens hemsida. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar