söndag 18 december 2011

Vad hade Vaclav Havel och Lou Reed gemensamt?

Vaclav Havel, Suzanne Vega, Lou Reed


Idag dog en av mina politiska idoler, författaren Vaclav Havel. Han grundade Charta 77 och och kämpade mot kommunistdiktaturen i Tjeckoslovakien. Hans politiska frihetskamp ledde till att regimen satte honom i fängelse, närmare bestämt fem år. Efter sammetsrevolutionen 1989 valdes han till president, först för Tjeckoslovakien, senare för Tjeckien (efter uppdelningen av landet i Tjeckien och Slovakien).

Svenska Dagbladet skriver idag: 
"Václav Havels frihetskamp var blodigt allvar, den kostade honom fem år i fängelse. Han såg farsen och galenskapen i systemet – han kallade sitt land Absurdistan – och i sin egen presidentsituation. Så teaterkompisar fick göra nya dräkter åt vakterna, han konsulterade Frank Zappa och Lou Reed i kulturfrågor, drog ut på jazzklubb med Bill Clinton, och ända till sin död skrev han sin namnteckning med ett litet hjärta som påhäng." 

Vaclav Havel älskade musiken av Lou Reed och Velvet Underground, och bjöd ofta in amerikanska rockmusiker till Prag för att få råd och idéer till en ny kulturpolitik. 
Dessa två korta inslag visar Lou Reed på besök hos Havel. De är textade på tyska, men det mesta tal är på engelska.

Vaclav Havel and Lou Reed I
Vaclav Havel and Lou Reed II
Denna klassiker från 1976 får ju inte fattas i detta inlägg, eller hur?

Mer om Vaclav Havel på: Sveriges Radio, Sveriges Television, Göteborgs-PostenSkånskan, Bloggarna Vaka över Ensamheten och  Alla dessa dagar

BBC News, npr, New York Times, DW-World

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar