torsdag 15 december 2011

Casa Pound - hur fascismen breder ut sig i Europa, igen!
I förrgår mördade högerextremisten Gianluca Casseri två senegalesiska gatuförsäljare, och skadade ytterligare tre afrikaner mycket svårt, mitt på ljusan dag i Florens, Italien,  innan han tog sitt eget liv. 
Han sympatiserade med den fascistiska organisationen Casa Pound, som är uppkallad efter den amerikanske författaren och kompositören Ezra Pound. 

Tidskriften EXPO skriver: 
"Casseri har chockat Italien med sin massaker som inleddes vid en marknad i centrala Florens där han mitt på dagen sköt ihjäl två senegaleser och skadade en person svårt. Sedan gick han vidare till en närliggande marknad, där sköt han ner ytterligare två senegaleser som nu vårdas på sjukhus. Den nyfascistiska terroristen begick därefter självmord. 
Casseri är inte okänd inom den fascistiska miljön, han har bland annat skrivit boken Kaosets nyckel (La chiave del caos). I boken förnekar Casseri Förintelsen och boken har fått stor uppmärksamhet i den högerextrema miljön i Italien. Casseri var aktiv i den militanta nyfascistiska organisationen Casa Pound. 
Organisationen tar dock avstånd från Casseris attentat. I Sverige har Casa Pound samarbete med den högerextrema organisationen Nordisk ungdom, så sent som i april 2011 föreläste representanter från Casa Pound för aktivister inom Nordisk ungdom."

Enligt tyska public service-kanalen ARD anordnade de tyska Nationaldemokraterna, NPD, år 2010 ett seminarium om Casa Pound i det nyöppnade "Utbildningscenter för nationell ungdom" i norra Sachsen. 
En av initiativtagarna till denna skola är Jürgen Gansel, NPD-representant i Sachsens delstatsparlament.  En av förgrundsfigurerna i uppbyggnaden av skolan heter Maik S., som av polismyndigheterna misstänks vara inblandat i NSU (Nationalsocialistischer Untergrund) - den grupp som i över ett decennium rest runt hela Tyskland och kallblodigt mördat egenföretagare med invandrarbakgrund. 
I samband med Casa Pound-seminariet lär Maik S. ha gjort följande uttalande: "Detta utbildningscenter skall utvecklas till en mönsteranläggning, där motståndskampen mot landsförrädarna kommer att växa nerifrån och upp". 
Casa Pound har använts som förebild i undervisningen även i NPD:s "Utbildningscenter för hembygd och nationell identitet", under rubriken "Kulturrevolution från höger - exemplet Casa Pound". Utbildningscentret mål är att sammanföra politik, kultur och diverse högerextrema sammanslutningar.
För åtta år sedan ockuperade italienska nyfascister ett hus vid Via Napoleone III i Rom. Det ligger i en stadsdel med många migranter - här organiseras seminarier och konserter, dit nynazister reser från hela världen. 
Casa Pound "kopierar" vänsterns arbetssätt genom att sammanfläta politik, konst, kultur och musik, som tilltalar ungdomar. Hit hör graffittimålning, skateboard, konstutställningar, filmvisningar, konserter.

I östra Tyskland utnyttjar NPD arbetslöshet och social tristess för att locka till sig nya medlemmar. I en del utflyttningskommuner med låga skatteinkomster har NPD tagit över driften av  fritidsgårdar, daghem, skolor, etc. 
I TV-intervjuer med avhoppade nynazister som fått hjälp av EXIT har jag hört vittnesmål om, hur man målinriktat går på ungdomar som har det svårt, t. ex. där föräldrarna är arbetslösa och super. 
Casa Pound i Italien verkar ha samma program: de erbjuder social trygghet för ungdomar i en svår ekonomisk och social situation. Det var precis så fascismen började gry i 30-talets Europa. 


Länkar:


EXPO: Italien skakas av fascistattentat

Sveriges Radio: Rasistiskt död i Florens - två döda

Bloggaren Oskorei, en indo-europeisk hedning, identitär traditionalist, och högerradikal, om Casa Pound


Mördaren Gianluca Casseri


Bäst och utförligast information hittar du på de engelska och tyska sidorna nedan: 


The Neo-Nazi Who Murdered Two African Street Traders, International Business Times

Berlusconi Allies Linked to Florence Killer Gianluca Casseri's Far-Right Group, International Busines Times


"Casa Pound" - Vorbild für deutsche Neonazis, på tyska motsvarigheten till Rapport, ARD TagesschauSå här marknadsför sig Casa Pound på nätet. Låt dig inte luras av det vackra italienska språket - en fascist är en fascist är en fascist .....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar