lördag 31 december 2011

Cheetah R.I.P. - alla känner apan, men...
Nyheten om att schimpansen Cheetah, som sägs ha spelat i ett par "Tarzan"-filmer på 1930-talet, skulle ha vandrat vidare till de sälla jaktmarkerna kablades ut över världen i onsdags, så även i Göteborgs-Posten.
Men på torsdagen började nyheten, eller snarare apans identitet, ifrågasättas. Exempelvis publicerar nyhetsbyrån AP, som var först med att rapportera om dödsfallet, en lång artikel om bluffmisstankarna. The Independent gör samma sak och citerar en primat-expert som ifrågasätter den döda apans extremt höga ålder om 80 år. Dessutom råder det delade meningar om vilken apa som egentligen gestaltade karaktären Cheetah i vilken film, och som grädde på moset hävdar den döda apans skötare att alla dokument som kunnat bekräfta dess identitet förstörts i en brand. 
Men oavsett om den döda apan verkligen var den äkta filmstjärnan eller ej, flödade Cheetah-kommentarer av olika karaktär på nätet under onsdagen. Skådespelerskan Mia Farrow, vars mamma Maureen O'Sullivan spelade mot Johnny Weissmuller i flera "Tarzan"-filmer, skrev på Twitter: "Min mamma, Tarzans Jane, kallade apan Cheetah 'den där skitstöveln' och sade att han bet henne så fort han kom åt".
Finska YLE skriver, att Debbie Cobb från skyddshemmet i Florida, där apan bodde påstått, att den blev 80 år gammal, men det är en extremt hög ålder för en chimpans.
Hon säger att hemmet fick apan av Tarzanstjärnan Johnny Weissmüller 1960 och att den uppträtt i Tarzanfilmer mellan 1932 och 1934. Men hon säger också att alla dokument om saken förstördes i en brand 1995.
En liknande historia som också troligen var ett bedrägeri uppdagades år 2008 i tidningen Washington Post. En chimpans som bodde i Kalifornien påstods då vara Tarzanstjärna. Artikelförfattaren R.D. Rosen upptäckte att apan är född omkring 1960 och därför inte är tillräckligt gammal för att ha spelat i filmerna. 
Rosen har nu per e-post kommenterat apan som dog i julas och sagt att också den troligen är en "business-boostande" bluff. 
"Jag är rädd för att alla chimpanser som någonsin spelade med Weissüller har gått bort för länge sen", sade Rosen.
Ack, det är väl som med allt från Hollywood: en förljugen värld. Icke desto trots, så glömmer jag aldrig slutscenen med Cheeta ur Tarzanfilmen "Tarzan Triumphs" från 1943.  
Det får bli årets sista filmklipp här på bloggen. 
Mycket nöje och Gott Nytt År! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar