lördag 17 december 2011

Den egyptiska revolutionen blöder - våldet regerar på TahrirtorgetDen egyptiska revolutionen har förvandlats till en mardröm. Sedan igår har åtta personer dödats och hundratals skadats.


Sveriges Radios Cecilia Uddén rapporterar idag:


"Att slå på den som redan ligger, tycks vara mottot för dagen för Egyptens militär. Ett mycket upprörande videoklipp från den egyptiska tv-kanalen CBC visar hur ett tjugotal soldater fortsätter att batongspöa två demonstranter, trots att de ligger livlösa på marken. 
Hundratals soldater stormade i dag Tahrirtorget i Kairo. De jagade bort demonstranter, vräkte ner journalisters kameror, inklusive tv-kanalen al-Jaziras utrustning, från balkonger med utsikt över torget. 
Soldaterna stormade också ett fältsjukhus intill en moské, kastade ut utrustning och mediciner och brände ner protesttält på torget. 
Denna senaste våldsvåg inleddes i går utanför parlamentet där demonstranter i tre veckor krävt att militären omedelbart överlämnar makten till ett civilt presidentråd.
Många av demonstranterna bojkottar det pågående valet med motiveringen att valet ger militärrådet legitimitet. Men de unga revolutionärerna har inte fått gehör för sin bojkott, valprocessen som hittills belönat islamisterna, pågår och en majoritet av egyptierna deltar.
 
I ett försök att ytterligare isolera demonstranterna, hävdade Egyptens nyutnämnde premiärminister i förmiddags att demonstranterna inte representerar den egyptiska revolutionen, utan att de är kontrarevolutionärer. 
Detta trots att flera välkända politiska profiler syns tydligt på flera av de videoklipp som finns från sammandrabbningarna."Så här omsätts FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna i dagens Egypten, en stor skam! 

Föreställ dig att SVT, NRK, BBC, eller ZDF skulle gå ut med följande uppmaning till sina tittare: 
"Alla mödrar till demonstranterna på Tahrirtorget bör få sina fötter piskade offentligt, för att de inte upppfostrat sina barn rätt." 
Det var det en av Egyptens stora tv-kanaler gick ut med igår i sina sändningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar